Piaţa de distribuţie a produselor IT va creşte cu 20% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele, comerţul online şi micii retaileri au determinat, în 2006, o dezvoltare a pieţei cu aproximativ 15% Piaţa autohtonă de distribuţie a produselor IT reprezintă un mediu

Proiectele, comerţul online şi micii retaileri au determinat, în 2006, o dezvoltare a pieţei cu aproximativ 15%

Piaţa autohtonă de distribuţie a produselor IT reprezintă un mediu concurenţial în plină expansiune. Dovadă în acest sens este şi ritmul de dezvoltare tot mai alert. Astfel, dacă în 2006, piaţa de distribuţie IT a înregistrat o creştere de 12%-15%, reprezentanţii principalilor jucători locali se aşteaptă ca în acest an să asiste la o creştere a pieţei cu 20%.

"2007, în general, va fi un an de consolidare în IT. Piaţa va creşte, după estimările noastre, cu 20%. În condiţiile în care proiectele şi investiţiile în infrastructura IT vor fi mai numeroase în domeniul public, este posibil ca această creştere să depăşească anul acesta 25%", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Stanciu, director general al Asesoft Distribution. Şi Sorin Stancu, preşedintele diviziei ProCa, este de părere ca trendul ascendent al pieţei va continua şi în acest an: "Atât în 2005, cât şi în 2006, piaţa a avut un evident trend ascendent. În 2007, trendul se va păstra, iar noi preconizăm o creştere de aproximativ 20 de procente".

Aderarea creşte costurile operaţionale

Retailul mare şi segmentul companiilor mici şi medii vor asigura această expansiune, sunt de părere reprezentanţii companiilor de distribuţie. Potrivit lui Stanciu, în 2006, piaţa de distribuţie IT a avut un ritm de creştere de 12%-15%. "Motorul acestei creşteri au reprezentat-o proiectele, comerţul online şi micii retaileri, care au oferit şi servicii pe lângă vânzare, şi care au profitat de înăsprirea condiţiilor de creditare, ceea ce a condus la avantajul competiţional al marilor retaileri", explică Iulian Stanciu. Creşterea din acest an va fi susţinută, spune Stanciu, de retailul mare şi de segmentul companiilor mici şi medii.

Aderarea la Uniunea Europeană nu va modifica fundamental, cel puţin pe termen scurt, evoluţia afacerilor pe această piaţă. "Aderarea a însemnat, în primul rând, simplificarea formalităţilor vamale, ceea ce a condus, automat, la reduceri de costuri, dar şi la livrări mai rapide", subliniază Sorin Stancu.

Marii jucători mondiali, în 2-3 ani în România

Pe de altă parte însă, adaptarea legislaţiei interne la normele UE determină creşterea costurilor operaţionale. "Apariţia normelor de protecţia mediului şi a celor privind reciclarea produselor IT&C vor atrage după sine o creştere a costurilor operationale", completează preşedintele diviziei ProCa. Pe termen lung, aderarea va determina şi restructurarea pieţei de distribuţie IT şi, implicit, intrarea marilor jucători mondiali. "Creşterea investiţiilor directe va influenţa întregul mediu de afaceri din România, cu impact pozitiv asupra pieţei noastre. Vor apărea, cu siguranţă, o serie de noi jucători, o parte dintre ei - externi", susţine Sorin Stancu. Jucătorii locali se aşteaptă ca în cel mult trei ani să concureze direct cu marile firme străine de distribuţie pe teren propriu. "Piaţa românească va deveni interesantă peste doi-trei ani şi pentru marii jucători mondiali, dar în acest an cred că nu se pune problema ca ei să ajungă direct în România", este de părere directorul general al Asesoft.

Cine conduce piaţa locală?

Tornado Sistems, Scop Computers, Asesoft Distribution, RHS Company, ProCa sunt doar câteva dintre firmele care au făcut istorie pe piaţa românească de distribuţie IT.

- Înfiinţată în 1991, Tornado Sistems distribuie echipamente de tehnică de calcul şi networking şi are un portofoliu de produse şi soluţii din partea a peste 40 de mari furnizori internaţionali, precum Microsoft, HP, Fujitsu-Siemens Computers, Acer, Canon, Benq, Lite-ON, Brother, Kingston, Allied Telesyn, Brand-Rex, Philips, APC, Epson, Xerox, TwinMos. În 2005, Tornado a obţinut o cifră de afaceri de 87,5 milioane de euro, iar pentru 2006, compania îşi propunea o creştere a acesteia cu 50%.

- Fondată în 1994, SCOP Computers este prezentă în trei sectoare de afaceri: Distribuţie IT, Sisteme de Procesare a Documentelor şi Aplicaţii Software de Business. Cu o echipă formată din peste 190 de specialişti IT, SCOP susţine reţeaua sa naţională de peste 1.000 de parteneri în promovarea unor branduri precum: Toshiba, Microsoft, HP, Fujitsu Siemens, Acer, Kyocera, 3Com, Borland. În 2005, cifra de afaceri a companiei a depăşit 55 milioane de euro.

- Asesoft Distribution a încheiat anul 2006 cu o cifră de 72,2 milioane de dolari, în creştere cu 51% faţă de anul anterior, când a obţinut o cifră de afaceri de 48 milioane de dolari. În acest an, reprezentanţii companiei ţintesc o creştere a afacerilor la 95 milioane de dolari. Compania de distribuţie IT are o bază de peste 1.000 companii active şi reprezintă furnizori precum AMD, Asrock, Delux, Flybook, Gigabyte, Galaxy, HIS, Horizon, Intel, Kingston, LG, Maxtor, Miyako, Nanya, Princeton, Samsung, Sony. Asesoft Distribution este Western Digital Gold Partner şi Microsoft Certified Partner.

- RHS Company a fost înfiinţată în septembrie 1999, ajungând la peste 150 de angajaţi. În prezent, reţeaua de distribuţie numără 10 filiale în ţară: Bacău, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Suceava, Timişoara, Bucureşti. Printre mărcile distribuite în România de RHS Company se număra LG, Asus, BenQ, Kingmax şi Apacer. Compania a atins, în 2005, o cifră de afaceri de aproape 39 milioane de euro.

- Reţeaua de distribuţie a ProCa numără, în prezent, 1.500 de parteneri locali. Compania este distribuitorul unor mărci precum Philips, BenQ, Apacer, PC Chips, ECS, Maxtor, AMD, Infosec, Sony, Genius, Teac, AOC. Oficialii companiei intenţionează ca, până la sfârşitul acestui an, să lărgească reţeaua de distribuţie la 2.000 de parteneri locali.

Dacă proiectele şi investiţiile în infrastructura IT vor fi mai numeroase în domeniul public, piaţa de distribuţie ar putea să crească cu peste 25%
Iulian Stanciu
director general Asesoft Distribution

Apariţia normelor de protecţia mediului şi a celor privind reciclarea produselor IT&C vor atrage după sine o creştere a costurilor operaţionale
Sorin Stancu
preşedintele Diviziei ProCa

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite