Oamenii de ştiinţă ştiu care este reţeta apei în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă europeni susţin că au descoperit care este "reţeta" apei în spaţiu: folosirea luminii stelelor.

Ei au făcut această descoperire în timp ce examinau o stea căzătoare aflată la 500 de ani lumină depărtare de Pământ, folosind un observator cu infraroşu, lansat anul trecut de Agenţia Spaţială Europeană.

Povestea a început încă din 2001, când astronomii au descoperit vapori de apă în jurul unei stele vechi, numite IRC 10216. Iniţial, oamenii de ştiinţă au crezut că vaporii de apă provin de la evaporarea cometelor în urma căldurii degajate de stea. Anul trecut însă, au fost observate nişte linii spectrale.

"Câteva dintre aceste linii pot fi acolo doar în cazul în care temperatura este mare, altfel nu le-am vedea", a declarat omul de ştiinţă Goran Pilbratt.

Aceste linii spectrale le-au dat oamenilor de ştiinţă un indiciu vital: apa era fierbinte la temperaturi mai mari de 800 grade Celsius. Asta înseamnă că apă era prea fierbinte ca să se fi format în urma distrugerii organismelor de gheaţă celeste şi trebuia să fie formată mult mai aproape de stele.

Prin urmare, dacă apa nu era rezultatul cometelor dezintegrate, atunci de unde provenea ea, s-au întrebat oamenii de ştiinţă?

Vaporii de apă se află într-un nor din jurul stelei IRC 10216, aşa că oamenii de ştiinţă au dedus că lumina ultravioletă emisă de stelele din jur a străpuns norul, provocând ruperea moleculelor precum monoxidul de carbon şi de siliciu, având ca rezultat eliberarea atomilor de oxigen.

Aceşti atomi de oxigen, ataşaţi moleculelor de hidrogen, formează apa.

"Lumină ultravioletă nu a creat apa - a ajutat la formarea ei", a declarat Pilbratt, pentru CNN. Lumina ultravioletă este singura modalitate în care apa poate fi produsă în astfel de condiţii, a explicat el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite