Oamenii de ştiinţă construiesc o stea în miniatură pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii speră să construiască primul reactor de fuziune durabilă până în 2012
Cercetătorii speră să construiască primul reactor de fuziune durabilă până în 2012

Nici exteriorul clădirii nu este unul obişnuit, dar în spatele uşilor închise s-ar putea găsi răspunsul pe care oamenii de ştiinţă îl caută, în ceea ce priveşte energia regenerabilă.

La Centrul Naţional de Igniţie din Livermore, California, oamenii de ştiinţă intenţionează să construiască primul reactor de fuziune durabilă, prin realizarea unei stele în miniatură pe Pământ. În urma unor experimente realizate în ultimele săptămâni, au crescut şansele ca proiectul în valoare de 2,2 miliarde de dolari să devină funcţional în 2012, potrivit Daily Mail.

Fuziunea, procesul prin care atomii se combină, ar putea produce energia echivalentă cu arderea a 1.000 de litri de benzină, din doar patru litri de apă de mare, şi combustibil echivalent cu două tone de cărbune, din 50 de ceşti cu apă.



Potrivit echipei de la Centrul Naţional de Igniţie, pe data de 2 noiembrie, au fost aprinse toate cele 192 de lasere din centrul reactorului, acestea fiind îndreptate spre o ţintă de sticlă, ce conţinea tritiu şi gaz de deuteriu. Energia rezultată a avut o magnitudine record de 1,3 milioane de mega jouli, iar temperatura din mijlocul reactorului a fost de 6 milioane grade Fahrenheit. Ca să aveţi termen de comparaţie, temperatura în centrul Soarelui este de 27 milioane de grade Fahrenheit.

"Rezultatele acestor experimente sunt extrem de încurajatoare şi ne dau mare încredere că vom putea îndeplini condiţiile de aprindere", a declarat Ed Moses, directorul Centrului.

image



Oficialii Centrului de Igniţie estimează că prototipul unui reactor de fuziune ar putea fi operaţional până în 2020 şi că până în 2050, aproape un sfert din energia Statelor Unite ar putea fi furnizată de energie prin fuziune.

Când reactorul va deveni funcţional, el va genera temperaturi şi presiuni fără precedent, în materialele ţintă care vor fi ţinute într-o bilă mică din sticlă. În interiorul camerei respective va fi creată o presiune mai mare de 100 de miliarde de ori decât presiunea atmosferică a Pământului şi temperaturi ce vor depăşi 100 de milioane de grade. Condiţii vor fi similare cu cele din stele.

image



Găzduit într-o clădire de zece etaje, de mărimea a trei terenuri de fotbal, Centrul Naţional de Igniţie reprezintă visul cercetătorilor în energie din întreaga lume, nu numai din Statele Unite.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite