O stea a trimis radiaţii spre Pământ când era înghiţită de o gaură neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronomii au surprins ultimele momente din existenţa unei stele, înainte de a fi înghiţită de o gaură neagră. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că steaua era prea aproape şi a fost atrasă de uriaşul câmp gravitaţional al găurii negre.

Înainte de a dispărea, steaua a trimis către Pământ un val de radiaţii, care a fost surprins de telescoape la mai bine de două luni de la eveniment, informează BBC News.

De obicei jeturi de raze gamma sunt aruncate în spaţiu atunci când se produce o implozie a unei stele aflate pe moarte. Dar evenimentul care s-a petrecut pe 28 martie nu a presupun impozia unui soare, potrivit datelor adunate de cercetători.

Găurile negre se află în centrul majorităţii galaxiilor. Unele sunt înconjurate de gaz, iar atunci când acesta este absorbit se produce lumină. Acolo unde gazul nu este prezent găurile negre nu pot fi zărite de pe Pământ. Ele devin vizibile doar atunci când înghit stele.

Radiaţii sunt emise în ultimul sadiu, înainte ca steaua să dispară total în gaura neagră. Radiaţiile pot fi văzute de telescoapele nostre pentru circa o lună.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite