Noul iPhone se lansează astăzi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acelaşi ecran senzitiv, dimensiuni puţin reduse (11,6 mm faţă de 12,3 mm, la modelul anterior) datorită capacului din spate, fabricat din plastic, nu din tablă, ca la modelul anterior.

Acelaşi ecran senzitiv, dimensiuni puţin reduse (11,6 mm faţă de 12,3 mm, la modelul anterior) datorită capacului din spate, fabricat din plastic, nu din tablă, ca la modelul anterior.

Versiunea actuală permite transferul de date la viteze mai mari, are 3G şi GPS inclus, iar autonomia în convorbire este de 5 ore în reţeaua 3G şi de 10 ore în reţeaua 2G. Sistemul multitasking permite utilizatorului ca, în timp ce vorbeşte la telefon, să navigheze pe internet, să-şi verifice e-mailul sau să folosească GPS-ul.

O problemă importantă remediată la modelul nou este prezenţa unei mufe jack audio de 3,5 mm, care acum poate fi folosită şi cu căşti obişnuite. Mufa exista şi la modelul anterior, doar că, datorită construcţiei acesteia, putea fi folosită doar cu căşti originale Apple.

Apple lansează astăzi noul model iPhone 3G în Europa. Actuala versiune nu este cu mult diferită faţă de cea anterioară. Vechiul iPhone va fi retras de pe piaţă

Unele dintre cele mai aşteptate gadgeturi ale anului a ajuns în mâinile utilizatorilor. Actuala versiune nu este cu mult diferită faţă de cea anterioară, din punctul de vedere al designului.

Versiunea actuală permite transferul de date la viteze mai mari, are 3G şi GPS inclus, iar autonomia în convorbire este de 5 ore în reţeaua 3G şi 10 ore în reţeaua 2G. Totodată, sistemul multitasking permite utilizatorului ca, în timp ce vorbeşte la telefon, să navigheze pe internet, să-şi verifice e-mail-ul sau să folosească GPS-ul.

iPhone vine la pachet cu browserul Safari, considerat de cei de la Apple cel mai avansat browser existent pe un dispozitiv portabil, care se conectează automat la cea mai rapidă reţea wireless. O problemă importană remediată la modelul nou este prejenţa unei mufe jack audio de 3,5 mm, care acum poate fi folosită si cu căşti obişnuite. Mufa exista şi la modelul anterior doar că, datorită constucţiei acesteia, putea fi folosită doar cu căşti originale Apple.

11,6 mm faţă de 12,3 mm la modelul anterior

Acelaşi ecran senzitiv, dimensiuni puţin reduse (11,6 mm faţă de 12,3 mm la modelul anterior) datorită capacului din spate, fabricat din plastic, nu din tablă, ca modelul anterior.

Terminalele iPhone din prima generaţie au fost comercializate pentru prima dată în Europa în Marea Britanie, Germania şi Franţa. În România, Apple iPhone nu există oficial, însă, magazinele online, şi nu numai, au comercializat o grămadă de exemplare.

Chiar dacă nimeni nu ştie dacă este legal sau nu să vinzi iPhone, la o simplă căutare pe Goole "vând iPhone", apar 100 de pagini cu acest anunţ, inclusiv site-urile specializate de vânzări IT. Oficial sau neoficial, vechea generaţie iPhone a fost un adevărat succes, indiferent că era cumpărat codat sau "la liber".

Dacă avantajele precum, ecranul senzitiv de mari dimensiuni sau senzorul de orientare, au reprezentat puncte forte, fiabilitatea terminalului nu a fost chiar pe măsura producătorului Apple. Mulţi pun asta pe seama faptului că aparatul este "gândit" în SUA şi cosntruit în China, ori că, odată decodat, performanţele aparatului se diminuează aşa cum declară oficialii Apple.

Ecranul senzitiv, prea "sensibil"

Nu cred că decodarea are vreo legătură cu blocarea jumătăţii inferioare a ecranului senzitiv, aşa, "brusc şi fără preaviz", cum mi-a relatat un coleg, mare pasionat. Asta pentru că deblocarea afectează cel mult partea software a terminalului, nu cea a componentelor hardware.

Evident, terminalul era cumpărat de la "băieţi", însă, nu cred că a contat prea mult, pentru că aparatul era nou-nouţ. Colegul a rămas cu 1.600 de lei pierduţi, pentru că, dacă aparatul nu se vinde oficial, este normal ca nici service să nu existe.

Un amic, şi el mare fan şi posesor de iPhone, s-a plâns că i s-a stricat speakerul de la terminalul "minune" împreună cu butonul de pornire/oprire. L-am întrebat ce simptome are "pacientul" şi mi-a spus că "se aude în căşti când vorbesc la telefon, se aude în boxele de jos şi căşti, dar nu se aude când "îl pun la ureche".

"L-am dus la meşter, s-a chinuit să-l desfacă şi mi-a spus că e ceva la bobină, e întreruptă şi trebuie alt speaker, şi alte piese "mărunte", care costau în jur de 500 lei," a mai spus amicul, vădit deranjat de situaţie.

Oficial, în România nu se poate repara

Acesta s-a dus la o reprezentanţă Apple din Bucureşti unde a primit raspusul "NU, nu se pot repara terminalele iPhone deocamdată în România". Disperat, a căutat un terminal stricat, contra cost, dar cu speakerul funcţional, ori să îl îndrume cineva către un site de unde s-ar putea comanda piese în România pentru a diminua cheltuiala. Până la reparaţii, a rămas să asculte doar muzică la iPhone.

Utilizatorii vechiului model se plâng de lipsa conectivităţii 3G, nu are radio (asta e chiar ciudată), nu ai posibilitatea de a înregistra videoclipuri, nu poţi trimite MMS-uri, "scăpare" neremediată la actuala versiune.

Telefonul nu poate efectua sau primi apeluri video, nu are instalat Java sau flash şi nu poate fi folosit ca modem pentru laptop. Camera este mediocră, fără autofocus sau blitz, în timp ce bateria trebuie schimbată doar în service. Alte dotare cu bun-simţ care lipseşte de la iPhone este posibilitatea transferului de fişiere sau muzică prin Bluetooth, pentru că acesta poate fi folosit doar pentru handsfree.

Personal, aş putea trăi fără multe dintre lucrurile pe care nu le are, însă mi-e foarte greu să trec peste lipsa functionalităţii ca modem pentru laptop şi a 3G/3G+, pentru că oricine vrea să se conecteze la net de pe laptop când e plecat undeva, o poate face cu orice alt terminal GSM mediocru.

În SUA primeşti banii înapoi

În SUA, AT&T a afirmat că acei clienţi care au cumpărat modelul vechi din magazinele sale le vor putea schimba cu modelul mai nou, primind înapoi şi diferenţa de preţ, notează Bloomberg, citată de Boston Globe.

Apple a precizat că va oferi cele două modele noi ale iPhone (8GB şi 16GB) începând cu 11 iulie, şi fiecare dintre cele două telefoane va costa cu 200 de dolari mai puţin decât predecesorul său. Clienţii vor primi înapoi diferenţa de preţ, mai puţin un comision de 10%, a afirmat Wes Warnock, purtător de cuvânt al AT&T.

10 milioane de unităţi reprezintă numărul de iPhone 3G pe care Apple vrea să le vândă anul acesta în 70 de ţări

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite