Nokia revine în cursa cu iPhone şi Samsung

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nokia a lansat la Londra modelul cu care speră să detroneze iPhone 4 şi Galaxy S2
Nokia a lansat la Londra modelul cu care speră să detroneze iPhone 4 şi Galaxy S2

Producătorul finlandez a prezentat ieri două noi telefoane inteligente cu ajutorul cărora vrea să recupereze teren. Analiştii sunt împărţiţi. Nokia a prezentat ieri, la Londra, primele smartphone-uri cu sistem de operare Microsoft Windows Phone Mango, de care depind în mare măsură speranţele celor două companii de a-şi face loc pe piaţa de profil.

Producătorul finlandez, care a căzut pe locul trei în clasamentul vânzărilor de smartphone-uri, a prezentat două telefoane inteligente de top, dotate cu sistemul de operare Windows Phone Mango 7.5: Nokia Lumia 800 şi Nokia Lumia 710. Acestea ar putea fi lansate la începutul lunii noiembrie în unele ţări din Europa, printre care nu se regăseşte însă şi România.

Portdrapelul finlandezilor va fi Lumia 800, un telefon care nu surprinde printr-un design inovator, aşa cum se aştepta, ci seamănă izbitor cu N9, lansat anul acesta. Cu un procesor de 1,4 Ghz, mai puternic decât al competitorilor 4S şiGalaxy SII, telefonul suferă la capitolul imagine.

Deşi ecranul curbat, de 3,7 inci, dispune de tehnologie AMOLED, nu poate atinge performanţele celorlalte două gadgeturi de top, din cauza rezoluţiei mici.

Click pe foto pentru a vedea o infografie cu caracteristicele tehnice a celor trei smartphone



Al doilea aparat prezentat ieri, Nokia Lumia 710, este varianta mai iefină de smartphone a finlandezilor. La preţul de 270 de euro, este la fel de uşor şi de rapid ca şi Lumia 800. Dezavantajul vine din capacitatea mică de stocare, de 8GB, însă producătorul a încercat să compenseze prin îmbinarea funcţiilor multimedia. Astfel, serviciul online Nokia Music va pune la dispoziţia utilizatorilor staţii radio gratuite.

Pro şi contra

De câţiva ani, Nokia a picat în capcana Blackberry, minimizând importanţa noilor telefoane inteligente cu care au ieşit pe piaţă Apple şi Samsung. În timp ce americanii şi sud-coreenii luptau pentru supremaţie, Nokia a crezut în fidelitatea utilizatorilor săi. Imprudenţa i-a costat mult pe finlandezi, care, în iulie, au înregistrat pierderi de 487 milioane de euro.

Acum, părerea specialiştilor este împărţită. Pe partea celor încrezători se află managerul firmei de cercetare European Mobile Devices, Francisco Geromino. „Este nevoie de mai mult decât o mână de telefoane noi pentru a aduce Nokia pe linia de plutire, dar ceea ce am văzut astăzi este un pas excelent. Compania a arătat că poate să-şi schimbe cultura. Credem că în viitor Nokia se va descurca mai bine decât acum un an", a declarat acesta.

În schimb,  site-ul de tehnologie thinq.co.uk, spune că lipsa de reacţie a spectatorilor din sală este dovada vie că finlandezii au dezamăgit la capitolul inovaţie.

Alianţa dintre Nokia şi Microsoft a făcut bursele să crească timid, acţiunile Nokia urcând cu 1%. Investitorii sunt sceptici. „Nu am văzut nicio dovadă că Nokia şi Microsoft pot transforma mutarea într-una câştigătoare", a declarat unul din investitori pentru „The New York Times".

Alte lansări

Nokia a lansat ieri şi gama Asha. Astfel, Asha 200 este dispozitiv dual-SIM, înfrăţit cu Asha 201. Cele două au tastatură completă şi o memorie de 32 GB. Aparatele vor costa aproximativ 60 de euro. Nokia Asha 300 şi 303 sunt mai puternice, cu ecran tactil, tastatură completă, şi un preţ de  85-115 euro.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite