Misiune către Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) susţine că va conduce cea mai ambiţioasă misiune cosmică din istorie. Este vorba despre lansarea unei sonde care va studia acţiunile Soarelui.

Aparatul se va numi Solar Orbiter şi se va apropia de Soare mai mult decât s-a apropiat orice alt vehicul spaţial până acum, la aproximativ 42 de milioane de kilometri. Sonda va fi lansată, cel mai probabil,  în anul 2017, iar costul proiectului se apropie de un miliard de euro, potrivit bbc.co.uk. Şi agenţia spaţială americană (NASA) va contribui la această misiune cu instrumente şi cu o racheta care va trimite în spaţiu sonda ce va studia acţiunea Soarelui.

Solar Orbiter va încerca să măsoare particulele energetice şi câmpurile magnetice ale Soarelui şi va mai realiza imagini ale regiunilor polare ale astrului. Vehiculul va fi protejat împotriva temperaturilor de peste 500 de grade Celsius de un scut special. „Obiectivul este să aflăm ce se întâmplă pe Soare şi cum afectează spaţiul", a declarat unul dintre coordonatorii cercetărilor, Tim Horbury, de la Colegiul Imperial din Londra.

Pe lângă această misiune, oficialii ESA au decis să demareze şi o misiune pentru a investiga două dintre cele mai mari mistere ale cosmologiei moderne - materia întunecată şi energia întunecată.

Euclid, telescopul de un miliard de euro

Cu ajutorul unui telescop, denumit Euclid, vor fi cartografiate galaxiile, în încercarea de a găsi noi răspunsuri la această problemă. Costul telescopului Euclid va fi apropiat de cel al sondei Solar Orbiter, aproximativ un miliard de euro, însă misiunea mai trebuie să primească o serie de avize şi va fi aprobată abia în 2012. Lansarea va avea loc în 2019. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite