Minilaptopuri pentru ţările slab dezvoltate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nou-lansatul Classmate PC este răspunsul Intel la proiectul "One Laptop Per Child" (OLPC) Intel Corporation a anunţat că laptopurile Classmate PC-urile au început să fie livrate în

Nou-lansatul Classmate PC este răspunsul Intel la proiectul "One Laptop Per Child" (OLPC)

Intel Corporation a anunţat că laptopurile Classmate PC-urile au început să fie livrate în număr mare pe pieţele emergente. Aceste PC-uri oferite la preţuri mai accesibile, bazate pe procesorul Intel Celeron M, sunt notebook-uri orientate către procesul educaţional ce vor fi expediate în cantităţi semnificative către Brazilia şi Mexic.

Intel Classmate PC-ul vrea să susţină procesele educaţionale colaborative, în special pentru elevii din învăţământul preuniversitar, dorind să ofere copiilor din întreaga lume tehnologia care să îi susţină în procesul de învăţare şi dezvoltare personală.

Intel intenţionează să deruleze în acest an programe-pilot bazate pe Intel Classmate PC în peste 25 de ţări, printre care se numără Chile, China, India, Indonezia, Libia, Malaysia, Nigeria, Pakistan, Filipine, Thailanda, Turcia şi Vietnam. Intel intenţionează ca aceste notebook-uri să fie disponibile în cursul acestui an în limbile engleză, arabă, chineză simplificată, portugheză, rusă, spaniolă, thailandeză şi turcă.

Intel Classmate PC face parte din Programul "Intel World Ahead", în care tehnologia, programele şcolare şi abilităţile profesorilor sunt reunite pentru a îmbunătăţi nivelul educaţiei în ţările în curs de dezvoltare. Intel va colabora cu aceste ţări cu scopul de a pune la punct planuri ce includ colaborarea cu industria locală, pentru a pune la dispoziţie acces la Internet, cursuri de instruire pentru profesori, precum programul Intel Teach, care îi ajută pe aceştia să folosească eficient tehnologia în procesul de predare. Un exemplu, Intel skoool este un instrument de învăţare digital online recunoscut, care oferă o soluţie fiabilă de învăţare multimedia, dezvoltat cu scopul de a îmbunătăţi procesul de predare-învăţare în domeniul ştiinţelor exacte.

"Intel are o îndelungată istorie de susţinere a iniţiativelor educative, la baza cărora stă convingerea că tehnologia poate deschide foarte multe oportunităţi pentru elevi şi studenţi," a declarat Willy Agatstein, vicepreşedinte Intel pentru vânzări şi marketing şi director general Emerging Markets Platform Group. "Obiectivul nostru este să punem la dispoziţia elevilor şi a studenţilor aptitudinile de care au nevoie în secolul 21, precum gândirea critică şi colaborarea, pentru a ne asigura că sunt pregătiţi pentru activitatea în cadrul unei economii bazate pe cunoaştere. Ne aşteptăm ca Intel Cassmate PC să fie un echipament important în susţinerea procesului educativ."

Programul "Intel World Ahead" reprezintă strategia Intel dezvoltată cu scopul de a oferi access la tehnologie tuturor, fără compromisuri. Concentrat asupra pieţelor în curs de dezvoltare, programul World Ahead urmăreşte: accesul la tehnologie, conectivitatea, sprijinirea educaţiei şi dezvoltarea de conţinut local. Intel va investi în acest program peste un miliard de dolari în următorii cinci ani. De asemenea, Intel colaborează cu ministere ale educaţiei din peste 30 de ţări, pentru a instrui până la sfârşitul deceniului 10 milioane de profesori cu privire la felul în care pot folosi tehnologia pentru a îmbunătăţi procesul de învăţare.

Intel colaborează deja cu producători de computere, producători independenţi de aplicaţii, furnizori de servicii educative, agenţii guvernamentale şi organizaţii nonguvernamentale, pentru a asigura respectarea cerinţelor locale, precum utilizarea limbii locale şi dezvoltarea de programe educaţionale. Classmate PC-urile sunt robuste şi includ caracteristici care se regăsesc la orice computer obişnuit, precum capacitatea de stocare şi conectivitatea wireless; aceste PC-uri sunt capabile să ruleze aplicaţii obişnuite, inclusiv conţinut video şi aplicaţii educative. În plus, sunt echipate cu funcţii precum: tastatură rezistentă la apă, un set integrat de caracteristici educaţionale care permit colaborarea profesor-elev şi profesor-părinte, precum şi un sistem avansat de control antifurt, ce foloseşte un sistem digital de certificare. Configuraţia laptopului de numai 1,3 kg ar trebui să fie satisfăcătoare pentru a putea rula aplicaţii educaţionale. Classmate PC include un procesor Intel Celeron M care rulează la 900 MHz (FSB 400MHz), un ecran LCD de 7" ce afişează o rezoluţie maximă de 800x480 pixeli, memorie de 256 MB DDR2, memorie flash NAND conectată pe portul USB de 1GB NAND. Conectivitatea este asigurată de o placă de reţea standard 10/100M şi de una wireless Realtek WLAN 802.11b/g pentru o comunicare mai eficientă între elevi sau pentru o accesare mai uşoară a internetului. Bateria este Li-Ion şi are o autonomie de la trei până la patru ore de utilizare. Intel a dotat acest laptop şi cu un Note Taker wireless pen cu ajutorul căruia elevii şi profesorii pot stoca note digitale direct în laptop. Preţul laptopului este deocamdată necunoscut, urmând să fie stabilit în funcţie de volumul comenzilor.

One Laptop Per Child (OLPC)

Proiectul OLPC (One Laptop Per Child) vizează de asemenea asamblarea şi distribuţia de calculatoare laptop necostisitoare către studenţi din întreaga lume în scopuri educaţionale, mai ales celor din ţările în curs de dezvoltare.

Lansată iniţial sub forma unui proiect de cercetare la MIT Media Lab şi anunţată formal la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, în ianuarie 2005, iniţiativa OLPC s-a dezvoltat, incluzând un grup de elită de companii care şi-au unit eforturile pentru a aduce instrumente moderne de învăţare la îndemâna copiilor din întreaga lume. Până în acest moment, au apelat la programul OLPC Brazilia, Egipt, Cambodgia, Tunisia, Argentina, Venezuela, Nigeria, Libia, Uruguay, Costa Rica, Republica Dominicană, dar şi statele Massachusetts şi Maine din Statele Unite.

Deşi iniţial costul laptopului nu trebuia să depăşească 100 de dolari, preţul real de producţie este cuprins între 150 şi 160 de dolari. Acesta este şi preţul la care ministerele educaţiei din ţările care vor să ia parte la program îl vor putea achiziţiona.

Costul redus a determinat alegerea unor soluţii de compromis în ceea ce constă designul şi hardware-ul utilizat. Hardware-ul limitat a impus necesitatea conceperii unui sistem de operare care să gestioneze cât mai eficient resursele reduse ale "laptopului" (denumit şi "laptopul cu manivelă", datorită sursei alternative de energie pe care o utilizează). În acelaşi timp, sistemul de operare trebuia să fie îndeajuns de intuitiv, încât să-l poată utiliza un copil care nu a mai avut contact cu un calculator. Astfel, s-a semnat un parteneriat cu cei de la Red Hat, luând astfel naştere "Sugar", un sistem de operare bazat pe Fedora. Membrii fondatori ai OLPC sunt Advanced Micro Devices (AMD), Brightstar, Google, Marvell, News Corporation, Nortel, and Red Hat.

Configuraţia OLPC-ului conţine un monitor dual mod, full-color, mode DVD transmisiv, şi o a doua modalitate de afişare care este alb-negru reflectivă şi lizibilă la lumina soarelui. Laptopul are un procesor de 500MHz şi 128MB de DRAM, cu 500MB de memorie Flash. Laptopul are deasemenea conexiune wireless.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite