Maşina viitorului: vorbeşte şi se conduce singură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autovehiculul autonom costă 400.000 de euro
Autovehiculul autonom costă 400.000 de euro

Poate să vadă, să vorbească, se conduce singură şi nu are nevoie de niciun ajutor din partea omului. Este vorba despre maşina viitorului şi a fost creată de cercetătorii în domeniul inteligenţei artificiale de la Universitatea Liberă din Berlin, Germania.

Vehiculul a rulat deja pe drumurile publice, după ce a fost supus mai multor teste. Dispozitivele de siguranţă şi faptul că se manevrează singură cresc siguranţa pasagerilor din această maşină, susţin cercetătorii citaţi de presa internaţională. Printre aparatele pe care le foloseşte maşina-robot se numără un calculator ultraperformant, un sistem de ghidare prin satelit - situat în portbagaj, camere de filmat şi scanere laser pe plafon.

Coordonatorul cercetărilor, Raul Rojas, spune că vehiculul recunoaşte maşinile din trafic, pietonii, clădirile şi toţi copacii aflaţi la o distanţă mai mică de 70 de metri, dar şi culorile semaforului, pe care le respectă. „Practic, recunoaşte obstacolele şi reacţionează mai repede decât o fiinţă umană", susţine Raul Rojas. Maşina răspunde la comenzile date de pe iPad sau de pe iPhone, aşa că, doar cu un click, pasagerul poate chema vehiculul sau îl poate trimite către un anumit loc.

Oamenii de ştiinţă au lucrat la sistemul pe care la-u dezvoltat pe un Volkswagen Passat timp de patru ani. Valoarea maşinii inteligente se ridică la 400.000 de euro, iar specialiştii estimează că automobilul ar putea fi produs în masă în următoarea decadă. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite