Marele test al industriei spaţiale ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfăşurarea misiunii
Desfăşurarea misiunii

După 15 ani de misiuni eşuate, ruşii vor să ajungă pe Phobos, satelitul planetei Marte. Rusia vrea să pună capăt celor aproape două decenii în care nu a avut nicio misiune spaţială serioasă şi a lansat un proiect ambiţios, care va dura trei ani.

Oamenii de ştiinţă cooptaţi în misiunea Phobos-Grunt vor să culeagă mostre din solul satelitului Planetei Roşii, relatează Reuters. Ruşii visează să ajungă pe Phobos, satelitul natural în formă de cartof al planetei Marte, încă din 1960, când au început să exploreze spaţiul. Praful de pe acest corp ceresc conţine indicii cu privire la formarea planetelor din sistemul solar, dar poate ajuta şi la elucidarea unuia dintre cele mai mari mistere legate de Marte: dacă există sau dacă a existat vreodată viaţă acolo.

Misiunea spaţială era programată să decoleze aseară, la ora 22.16, ora României, din Baikonur, Kazahstan. „O să fie greu să ajungă la sol. Nu există gravitaţie care să-i ajute", a apreciat Pascal Lee, cercetător la NASA. Oamenii de ştiinţă speră că sonda se va fixa pe un loc plat, iar solul va fi destul de moale încât să se poată lua o probă din el. „Orice stâncă de la suprafaţă poate răsturna sonda. Suntem îngrijoraţi. E ca şi cum ar fi copilul nostru", a spus inginerul Alexander Zackharov de la Institutul de Cercetare Spaţială din Moscova. 

Fără sistem de localizare

Phobos-Grunt va duce în spaţiu şi bacterii care trăiesc în medii şi condiţii extreme pe Pământ, pentru a vedea dacă supravieţuiesc. Obiectivul este acela de a testa teoria conform căreia viaţa s-a dezvoltat pe o planetă şi a migrat în cosmos prin intermediul meteoriţilor. Va fi pentru prima oară când microbii vor trece de câmpul magnetic protector al Pământului şi vor rămâne în spaţiu pentru câţiva ani.

După ce ia mostra de sol, Phobos-Grunt trebuie să navigheze pe orbita Planetei Roşii, să zboare înapoi spre Terra şi să reintre în atmosfera Pământului fără paraşută sau dispozitive radio care să ajute la localizarea sondei. Inginerii se bazează pe faptul că forma conică a acesteia îi va încetini coborârea şi că astfel radarul o va depista când va reintra în atmosferă.  Misiunea Phobos-Grunt, a cărei costuri se ridică la aproape 120 de milioane de euro, este bântuită de eşecurile pe care le-au avut până acum proiectele spaţiale ale ruşilor. „Marte a fost mereu neospitalieră pentru Rusia. Americanii au avut mult mai mult succes acolo", a spus Maxim Martynov, coordonatorul proiectului iniţiat de NPO Lavochkin, cea mai mare companie aerospaţială rusească.

Competiţia cu ceilalţi exploratori ai spaţiului

După o perioadă lungă de inactivitate în domeniul explorării spaţiale, misiunea Phobos-Grunt este un fel de test pentru industria spaţială rusească, decimată în ultimii ani de bugetele reduse şi de migrarea „creierelor" din domeniu.

În tot acest timp, americanii au adunat deja sute de ore de misiuni pe Marte, India şi China au trimis sonde pe Lună, iar Japonia a reuşit să aducă mostre de pe un asteroid. „Este o misiune foarte grea, dacă nu chiar cel mai dificil proiect interplanetar de până acum", a spus cercetătorul Alexander Zackharov.

120 de milioane de euro este costul misiunii spaţiale a ruşilor. Phobos-Grunt se va încheia în 2014.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite