Lentilele viitorului: ştiri direct în ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum funcţionează lentila cu LED-uri
Cum funcţionează lentila cu LED-uri

Un om de ştiinţă american a realizat un prototip de lentile de contact computerizate, care afişează în faţa ochilor imagini şi texte. În curând, nu vom mai fi nevoiţi să ne uităm la un gadget pentru a citi ştiri şi pentru a admira imagini.

Lentilele inteligente inventate de americanul Babak Parviz de la Universitatea Washington, din Seattle, proiectează mesajele şi imaginile pur şi simplu în faţa ochilor. Astfel, într-o zi din viitorul apropiat vom putea accesa reţelele sociale sau programele de televiziune fără să ne logăm la un calculator, scrie presa britanică.

Lentilele de contact computerizate pot fi, de asemenea, purtate ca orice lentile obişnuite. Componentele electronice sunt minuscule şi nu obstrucţionează câmpul vizual. Însă, pot deveni foarte folositoare atunci când vom putea merge, de pildă, într-o excursie în natură. Cu superlentilele vom apropia şi depărta imaginea sau, mai exact, vom face zoom cu privirea.

Testate pe iepuri

Piesele optice sunt conectate printr-o antenă la un smartphone. Ştirile sunt transmise de telefonul mobil către lentile, care le afişează ochilor sub formă de text şi imagini cu ajutorul unor lumini de tip LED. Babak Parviz, specializat în proiectarea de lentile şi componente ale acestora la scară nanometrică, de mii de ori mai subţiri decât firul de păr uman, a creat o lentilă care este alcătuită din elemente minuscule, inclusiv o lumină LED, o antenă care se alimentează şi preia informaţiile prin intermediul unei conexiuni wireless, şi un circuit electronic.

Lentila a fost plasată în ochiul unui iepure fără a cauza acestuia vreo problemă de sănătate. Profesorul Parviz este convins că într-o zi vom putea emite toate informaţiile de care avem nevoie direct pe lentilele de contact. El studiază ideea încorporării unor senzori care ar putea oferi informaţii despre nivelul de zahăr din sânge sau alte date medicale importante.

„Suprafaţa ochilor este acoperită cu celule vii, pe care organismul trebuie să le menţină în viaţă. În consecinţă, aceste celule sunt în legătură directă cu circulaţia sângelui", a declarat Babak Parviz.

Ochiul bionic împotriva orbirii

O altă invenţie este aşa numitul „ochi bionic", un dispozitiv fabricat de o firmă din Germania. Este vorba despre un microcip care se implantează în globul ocular al unui nevăzător şi care-i va permite acestuia să identifice obiecte şi chiar să citească ceasul. Peste câteva săptămâni, dispozitivul va fi testat în Marea Britanie, iar dacă se va dovedi un succes, va fi produs în masă din 2013.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite