Iată cea mai detaliată fotografie a unei pete solare mai mare decât Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea a fost surprinsă în California, pe 2 iulie, şi reprezintă cea mai reuşită fotografie a unei pete solare imense, al cărei diametru este de aproape 13.000 de km.

În centrul petei solare, temperatura este în jur de 3.600 grade Celsius, în timp ce regiunile înconjurătoare sunt mult mai fierbinţi, ajungând la peste 5.800 grade Celsius, potrivit Daily Mail. Temperatura unei pete solare e mai redusă decât restul suprafeţei Soarelui, fiind explicată, astfel, diferenţa de contrast între pată şi discul Soarelui.

"În fotografie se poate observa cromosfera, iar în jurul marginilor petei solare pot fi văzute nişte fibre negre care arată precum firele de păr. Fibrele sunt de fapt "jeturi de energie" emise la suprafaţă, din câmpurile magnetice luminoase", a explicat astronomul Philip Goode.

Formele neregulate care înconjoară pata solară au o structură de tip granular ce se formează în urma gazului fierbinte emis din interiorul Soarelui. Fiecare dintre aceste structuri pot avea valorile diametrului cuprinse între1000 şi 100.000 km.

"Această fotografie a petei solare este acum cea mai detaliată imagine obţinută vreodată în lumina vizibilă," potrivit revistei astronomice Ciel et l'Espace.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că structurile magnetice precum petele solare deţin un rol important în înţelegerea vremii din spaţiu care, la rându-i, poate avea consecinţe grave asupra climei de pe Terra.

Spre exemplu, o furtună solară poate afecta reţelele electrice şi pe cele de comunicare, poate distruge sateliţii şi chiar să expună pasagerii unui avion la radiaţii.


Această fotografie a fost realizată pe 1 iulie


image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite