Google testează internetul viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitezele clasice de doar zece megabiţi pe secundă ar putea deveni istorie odată cu lansarea Google Fiber. Un grup de americani testează un internet de 100 de ori mai rapid decât în mod normal. Ei s-au confruntat cu neplăcerea timpului pierdut pentru trimi­terea unor fişiere mari.

Locuitorii din Silicon Valley (Statele Unite) folosesc, începând de luna trecută, o conexiune de internet concepută de Laboratoarele Google, care poate ajunge la viteze de un gigabit pe secundă. Astfel, viteza descărcării datelor de pe internet poate creşte de peste 100 de ori, anunţă presa britanică.

Conexiunea a fost oferită momentan unui grup selectat de 850 de locuinţe din localitatea Palo Alto, California, amplasate în zona campusului Universităţii Stanford. Conform celor care au testat-o, descărcările se pot face cu până la 300 de megabiţi, iar încărcarea unui fişier se produce la o viteză de 150 de megabiţi. Astfel, un fişier de 95 de megabytes conţinând trailerul unui film poate ajunge în calculatorul utilizatorului în doar nouă secunde. Până acum, vitezele conexiunii broadband tradiţionale atingeau 13 megabiţi pe secundă, de 20 de ori mai puţin decât Google Fiber.

Locuitorii din Palo Alto care se află în reţeaua „Stanford fibre to-the-home" au primit un router de mare viteză din partea Google şi vor folosi gratuit serviciul în primul an. Spre deosebire de conexiunile tradiţionale, care folosesc cabluri de telefonie şi fire de cupru, Google Fiber utilizează doar tehnologia fibrei optice. Reţeaua va fi dezvoltată şi în zona oraşului Kansas, gigantul IT american sperând să conecteze aproape jumătate de milion de case până la finalul proiectului.

Dezvoltarea medicinei şi învăţământului

Profesorul de economie de la Universitatea Stanford Martin Carnoy a fost una dintre primele persoane care a testat serviciul de mare viteză şi a fost mulţumit de avantajele pe care le aduce.

„Obişnuiesc să trimit fişiere de aproape 20 de megabytes sau chiar mai mari de acasă. Înainte, când aveam conexiunea tradiţională de 100 de megabiţi, aşteptam câteva minute până încărcam fişierele, dar acum durează câteva secunde. Simţeam că aştept mereu mult timp, trimiţând şi primind documente", a spus profesorul Carnoy.

Google speră ca, prin lansarea conexiunii, interacţiunea de pe internet va permite dezvoltarea consultaţiilor medicale online şi va îmbunătăţi învăţământul la distanţă, prin accesul uşor la fişiere de mari dimensiuni. În timpul lansării oficiale a proiectului, directorul Google, Eric Schmidt, a spus că scopul companiei este să ofere acces la internet unui număr mai mare de persoane în Statele Unite.

„Conexiunile de mare viteză aduc noi locuri de muncă şi dezvoltă afacerile. Cu toate acestea, Statele Unite se clasează pe locul 15 în lume ca procentaj al caselor conectate la internet", a afirmat Schimdt.

"Când aveam conexiunea tradiţională, aşteptam câteva minute până încărcam fişierele, dar acum durează câteva secunde."
Martin Carnoy
profesor de economie

Cel mai mic material pentru cea mai bună conexiune

Internetul şi-ar putea schimba faţa după ce doi laureaţi ai Premiului Nobel au descoperit un mod de a utiliza cel mai subţire material din lume, grafenul, pentru a stoca lumina şi a o folosi apoi pentru conexiuni de mare viteză, scrie Reuters. Cercetările anterioare au arătat că, punând două fire metalice de mici dimensiuni deasupra grafenului şi alimentând structura cu lumină, poate fi generată energie electrică. Tehnologia poate fi asemănătoare cu modul de stocare al energiei solare.

Oamenii de ştiinţă Andre Geim şi  Kostya Novoselov susţin că, datorită mobilităţii şi vitezei electronilor din grafen, dispozitivele bazate pe acest material pot creşte viteza comunicaţiilor de zeci sau chiar sute de ori. În stare pură, grafenul stochează doar 3% din lumina primită, dar combinându-l cu nanostructuri plasmonice, eficienţa sa creşte de peste 20 de ori. Grafenul este o formă de carbon de grosimea unui atom şi de 100 de ori mai dur decât oţelul. Este cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite