Google, zece ani de căutări pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motorul de căutare a fost iniţial un proiect de cercetare al studenţilor Larry Page şi Sergey Brin Compania Google are, în prezent, peste 16.000 de angajaţi, iar în 2007 firma a fost

Motorul de căutare a fost iniţial un proiect de cercetare al studenţilor Larry Page şi Sergey Brin

Compania Google are, în prezent, peste 16.000 de angajaţi, iar în 2007 firma a fost evaluată la 64,4 miliarde dolari, faţă de doar 37,4 anul precedent.

Când spui Google spui motor de căutare, mulţi specialişti fiind de părere că fără această companie nu mai există expresia "motor de căutare". Oricum, în prezent, Google este sinonim cu căutarea pe internet, fiind considerat cel mai performant motor de căutare creat până în prezent.

Totul a început în 1996, ca un proiect de cercetare al studenţilor Larry Page şi Sergey Brin, ambii doctoranzi la Universitatea Stanford. Doi ani mai târziu, pe 7 septembrie 1998, Page şi Brin înfiinţau compania Google, cu sediul în Mountain View, California.

Garaj pe post de sediu

Larry Page şi Sergey Brin au avut două mari idei. Prima a fost PageRank-ul, sistem prin care o pagină este clasificată în funcţie de importanţa sa, acumulată proporţional cu numărul de linkuri către ea de pe alte pagini.

Cei doi au pus bazele motorului de căutare Google, de altfel nume provenit de la termenul "googol", adică 10.100, folosind, la început, computerele din Stanford şi un subdomeniu al site-ului universităţii, google.stanford.edu. Domeniul google.com a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997, iar primul birou s-a deschis în garajul unei prietene din Menlo Park, California.

10.000 de căutări pe zi în primul an

Până la sfârşitul anului 1998, Google răspundea la 10.000 de cereri de căutare pe zi. Popularitatea serviciului creştea pe zi ce trece, vestea fiind propagată de la un utilizator la altul. Cei care foloseau pagina povesteau prietenilor despre noul motor de căutare care le oferea rezultate relevante.

În septembrie 1999, când numărul căutărilor a ajuns la peste 3 milioane pe zi, Google.com a renunţat la varianta beta. Succesul Google se poate explica foarte simplu. Spre deosebire de orice alt serviciu, Google îţi găseşte ceea ce vrei şi îţi structurează informaţia în modul cel mai avantajos. În plus, a fost lansat pe piaţă într-un moment în care puţini intuiau necesitatea unui motor de căutare performant.

Google în cifre

Firma a fost fondată pe 7 septembrie 1998 de către Larry Page şi Sergey Brin, studenţi la Universitatea Stanford. Google are sediul în Mountain View, California, şi peste 16.000 de angajaţi, fiind cea mai mare companie americană care nu face parte din sistemul bursier Dow Jones Industrial Average.

Google ocupă poziţia celui mai puternic brand din lume şi a avut o evoluţie extrem de rapidă, dublându-şi valoarea în acest interval. În 2007, firma a fost evaluată la 64,4 miliarde dolari, faţă de doar 37,4 în anul precedent. Doar în trimestrul trei al anului trecut compania a înregistrat un profit net de 1,7 miliarde dolari, în creştere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite