Ghişeul virtual de plăţi, un vis frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că sistemul de achitare a taxelor locale pe internet funcţionează de circa patru ani, sub 5% din contribuabili aleg această variantă Accesarea site-urilor destinate achitării

Cu toate că sistemul de achitare a taxelor locale pe internet funcţionează de circa patru ani, sub 5% din contribuabili aleg această variantă

Accesarea site-urilor destinate achitării impozitelor locale este mult prea greoaie, iar parola şi contul de utilizator trebuie ridicate, în plic, de la primărie.

Sutele de mii de euro înghiţite de administraţia centrală şi locală pentru dezvoltarea sistemului naţional electronic de taxe se duc pe apa sâmbetei. Deşi operaţiunile de plată prin această metodă ar fi trebuit să reducă cozile la ghişee, lucrurile nu stau deloc aşa. Sistemele online implementate de primării sunt foarte greu de accestat, fiind departe de a simplifica activitatea contribuabilului.

Cei mai mulţi bugetari pe cap de contribuabil

Pentru început, am încercat să aflu cum pot plăti dările către stat ca rezident al oraşului Bucureşti, compus din cele şase sectoare, cu direcţiile de taxe şi impozite aferente. "Nimic mai simplu", mi-am spus. O să deschid o pagină, completez un mic formular online, şi în câteva minute totul este ca şi rezlvat.

Nimic mai greşit! Şi cum era normal, am început cu sectorul 1 al Capitalei. Adresa este www.impozitelocale1.ro, iar principalul mesaj este amplasat în centrul paginii şi este o prezentare generală a serviciului de taxe şi impozite locale al sectorului cu pricina.

Sub această prezentare generală sunt diverse informaţii plictisitoare care nu fac decât să-ţi răpească inutil din timp. Totuşi, am găsit un alt comunicat prin care cetăţenii sunt înştiinţaţi că direcţia impozite va încasa taxa de înmatriculare pentru persoanele fizice care au domiciliul pe raza administrativ-teritorială a sectorului 1 precum şi pentru persoanele juridice cu sediul social în acest sector.

Problema este că tot plata se face tot prin varianta clasică, adică, ne deplasăm frumuşel, care cu maşina personală, care pe jos, RATB sau metrou către Trezoreria sectorului sau la cele 10 centre de colectare deschise în sediile Direcţiei Impozite şi Taxe.

Ghişeul, eterna variantă şi singura

Despre colectarea banilor de impozite online, niciun cuvânt. Interesant mai este comunicatul în care cetăţenii din sectorul 1 sunt informaţi despre faptul că taxa judiciară de timbru nu se mai încasează la direcţia de la sector, ci la trezoreriile teritoriale.

Deci, alt drum, altă distracţie, pentru că dacă direcţia de taxe şi impozite are site, trezoreria lipseşte online. Cât despre timbru online sau ceva de genul acesta, nici pomeneală. Trecem la sectorul 2 al Capitalei, unde adresa site-ului arată a pagină web de hacker: www.ps21.rdsnet.ro.

Dai click, aştepţi un minut, nu se deschide, dai "refresh", aştepţi alte 40-50 de secunde în care nu se întâmplă nimic. Mesajul din engleză este acelaşi:"opening page ps21.rdsnet.ro. dar acţiunea de deschidere a respectivei paginii refuză să se întâmple. Închizi fereastra adresei repsective, şi mai intri odată pe această pagină direct din pagina Ministerului Comunicaţiilor.

Pagini web nefuncţionale

Rezultatul este acelaşi. Deci, cu taxele şi impozitele online din sectorul 2 termini cam în 5 minute, după care îţi bei cafeaua, închizi calculatorul şi te pregăteşti serios de aglomeraţia din trafic, metrou, tramvai sau autobuz, dar şi pentru "veacul" pe care o să-l petreci la ghişeu, unde, după vreo două ore de aşteptare, ţi se va răspunde că îţi mai trebuie un timbru de zece mii.

Cedezi şi te hotărăşti să vii altă dată, în ideea că "poate că va fi mai liber". Şanse egale cu zero! Am terminat relativ repede cu achitarea dărilor către stat online, la sectorul 2, aşa că am trecut rapid la sectorul 3, al proaspăt realesului Negoiţă, care a avut grijă să posteze în mijlocul paginii site-ului primăriei realizările personale, de parcă primarul a dat bani din buzunarul său şi chiar el în persoană a dat cu sapa şi târnăcopul prin sector.

Oricum, asta mă interesează mai puţin, pentru că sunt curios cum pot să plătesc taxele fără să dau de feţele obosite de la ghişeele teritoriale ale administraţiei fiscale.

După mai multe pagini deschise, ajung şi la ceea ce mă interesează, adică, secţiunea "modalităţi de plată". Şi avem, după cum urmează: "Direcţia impozite şi taxe locale - sector 3 pune la dispoziţia contribuabililor următoarea paletă de servicii menite să limiteze timpul pe care trebuie să-l acorde în vederea achitării impozitelor către bugetul local".

Şi începe prin plata cu numerar, apelând la una din casieriile direcţiei, adică tot varianta clasică, trafic de coşmar, metrou, tramvai, autobuz, aglomerate şi celebra coadă la ghişeu.

Mai există şi oficiile poştale şi unităţile CEC din Bucureşti, dar trebuie să consultaţi lista celor care încaseză taxe şi impozite pentru sectorul 3. Mai există şi varianta ordin de plată, ce se poate face prin banca unde contribuabilul are cont deschis, deci tot în variante binecunoscute, trafic, metrou, tramvai… nervi şi o grămadă de timp pierdut.

Şi la Primăria sectorului 3, plata taxelor şi impoztitelor se face online, la ghişeu. Şi ca să simţi că primăria lucrează pentru tine, nu poţi ieşi din fereastra în care este afişată pagina cu opţiunea "back", ci doar dacă închizi fereastra.

Taxe online cu program redus

La sectorul 4, adresa este la fel de ciudată ca la sectorul 2, adică, www.dgtil4.ro, foarte greu de reţinut pentru orice contribuabil, aşa că, dacă nu aveţi motorul de căutare Google la îndemână, mai bine renunţaţi. Odată deschisă pagina, vă întâmpină mesajul "Stimaţi cetăţeni ai sectorului 4 - direcţia generală de impozite şi taxe locale sector 4 vă aşteaptă în cele 3 centre de colectare". Ce să-i faci, dacă ghişeul virtual este închis!

Programul de la taxe şi impozite este de la ora 8 la ora 16:00. Evident că, în mod respectuos, suntem invitaţi să "evităm majorările datorate întârzierilor respectând cele două termene de plată, 31 martie şi 30 septembrie. Probabil cel mai interesant capitol este cel de sfaturi, unde credeam că găsesc informaţii despre cum fac să plătesc din faţa monitorului de calculator taxele şi impozitele. Evitaţi aglomerarile de la ghişee vizualizând informaţii despre celelalte puncte de colectare a impozitelor şi taxelor.

Sectorul 5 "care este" fără pagină web

La Primăria sectorului 5, lucrurile stau la fel ca la Primăria sectorului 2, în sensul că pagina www.ps5infochiosc.ro nu vrea nici în ruptul capului să se afişeze în toată splendoarea ei. Apare mesajul "eroare", şi cam atât.

Am încercat mai bine de o jumătate de oră, şi nu s-a întâmplat mai nimic. Am închis şi deschis calculatorul, crezând că are ceva probleme, însă, nimic. Site-ul primăriei "care este" este în colaps. Poate că după cel de-al doilea tur de scrutin cei care vor prelua frâiele primăriei să se gândească şi la cetăţenii sectorului care se încăpăţânează să plătească dările către buget prin intermediul internetului.

La sectorul 6 se poate doar pe jumătate

Pentru efectuarea plătilor, un contribuabil din sectorul 6 trebuie să parcurgă urmatorii paşi. Să se înregistreze ca utilizator al sistemului electronic de plată prin Internet la sediul serviciul Finanţe Publice Locale, ocazie cu care va primi o parolă de acces confidenţială şi gratuită.

Folosind această parolă, alături de datele personale de identificare va avea acces la toate informaţiile legate de bunurile pe care le deţine pe raza sectorului, sumele de plată şi plăţile pe care le-a efectuat în contul acestor bunuri pe care le deţine. Obţinerea parolei de acces nu este condiţionată de efectuarea de plăţi electronice, pentru că poate fi solicitată parola pentru accesul prin Internet la informaţiile personale din baza de date.

Taxe prin internet banking

Înregistrarea unui utilizator presupune vizita la serviciul Asistenţă şi Facilităţi Fiscale unde se completează o cerere tip şi se introduce parola de acces dorită în baza de date. Contribuabilul trebuie să deţină sau să contracteze cu una din băncile furnizoare de servicii e-banking un abonament pentru serviciile electronice de plată prin Internet.

Pentru a putea folosi sistemul e-BCR, banca oferă clienţilor un fişier de tip plug-in sub forma unui program ce se va instala în mod automat în structura browser-ului de Internet pe calculatorul personal al contribuabilului şi care permite, în mod securizat, realizarea conexiunii cu banca.

Anul trecut, în sectorul 6, aproximativ 20 de persoane au efectuat plăţi pe internet. Toate bune şi frumoase, însă, în momentul în care accesei "Plata electronică", pagina www.plataweb.taxelocale6.ro nu se deschide.

Aceeaşi eroare de conexiune întâlnită şi la celelalte sectoare. După ce am terminat cu Capitala, am sperat ca celelalte oraşe mari să stea mai bine la acest capitol, însă dezamăgirea a fost mare.

Asta pentru că am constatat că, în provincie, serviciile online de taxe şi impozite lipsesc sau cu greu poţi ajunge să accesezi o astfel de adresă. De exemplu, în Braşov, dacă vrei să plăteşti online, îţi trebuie neapărat un cont de utilizator care poate fi obţinut, de unde altundeva, decât de la Direcţia de impozite a primăriei.

Online nu este decât cererea-tip, ce trebuie scoasă la imprimantă. Cam aceeaşi poveste o întâlneşti şi la Direcţia de taxe şi impozite din Cluj, unde cererea o completezi online sau pe mail, iar parola de acces ţi se dă de la sediul direcţiei.

Constanţa şi Zalău, la fel ca în Bucureşti

O şi mai mare dezamăgire a fost unul dintre marile oraş ale ţării, Constanţa, unde adresa www.spitvbl-constanta.ro nu a vrut nici în ruptul capului să se deschidă. Am încercat minute în şir, şi nicio mişcare pe site-ul taxelor şi impozitelor din oraşul de la malul Mării Negre.

Am hotărât să închei cu oraşul Zalău, prin prisma faptului că era ultimul pe listă. Aici lucrurile stau ceva mai bine, în sensul că pagina web se deschide şi există şi zonă special dedicată impozitelor şi taxelor.

Dezamăgire şi în Zalău, pentru că parola de acces poate fi obţinută numai de la sediul Direcţiei de impozite din primărie. Singurul site care funcţionează, în sensul că pagina web se deschide, ba, mai mult, primeşti o parolă pe mail, este site-ul ghişeul virtual de plăţi. Aici poţi plăti amenzile de circulaţie online.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite