Fără achiziţii publice, IT-ul se poate prăbuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an cu afaceri în scădere, analiştii şi jucătorii din piaţă sperau la o revigorare în 2010. Nimeni nu mai crede în revigorarea industriei IT româneşti anul acesta, după ce retailerii sunt loviţi de faliment, iar achiziţiile publice – gură de oxigen – sunt sistate.

Companiile IT&C din România au terminat anul 2009 în genunchi. După o evoluţie ascendentă în 2008, industria de profil a înregistrat o scădere de peste 12% în 2009, atingând un nivel apropiat celui din 2007.

Efectele crizei au fost resimţite cu putere în 2009, când cifra de afaceri totală a coborât la 8,2 miliarde de euro (-12%), iar valoarea adăugată brută (contribuţia la PIB) s-a redus cu 14% la 3,6 miliarde de euro. Sectorul software şi servicii, cel mai dinamic segment al industriei IT&C în anii anteriori, a cunoscut în 2009 un declin mai sever decât se anticipa (-25%).

Rezultate slabe şi anul acesta

Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Companiilor de electronică şi software din România (ARIES), a declarat pentru „Adevărul" că, în 2010, industria IT va înregistra rezultate şi mai slabe decât anul trecut. „Investiţiile sunt minore, achiziţiile publice, motorul industriei, au fost sistate, aşa că nu avem niciun motiv să privim cu optimism acest an", a spus Borcea. El susţine că din cele 600 de milioane de euro, cât a fost valoarea investiţiilor în industria IT&C românească în 2009, aproape 80% a provenit de la companiile multinaţionale.

Marius Ghenea, preşdintele Fit Distribution, este ferm convins că, pe fondul măsurilor anunţate de Guvern şi al efectelor negative estimate ale acestora, piaţa IT va fi în continuare în scădere. Ghenea susţine că revenirea pieţei IT poate apărea în urma reluării investiţiilor în echipamente IT, din partea companiilor sau a guvernului, dar şi datorită consumului individual.

„În ceea ce priveşte consumul individual, acesta va fi în scădere, din cauza diminuării indicelui de încredere, care afectează în general orice achiziţie de produse de folosinţă îndelungată", consideră Marius Ghenea. Omul de afaceri este ferm convins că guvernul nu pare capabil să stimuleze nici companiile private, nici propriile programe de investiţii care ar necesita echipamente şi soluţii IT, aşa că şi această zonă va fi destul de redusă, în continuare.

Exodul specialiştilor continuă

Preşedintele Fit Distribution susţine că eliminarea scutirii impozitului pe salariu la programatori va duce la exodul specialiştilor români în software către SUA, Canada sau Germania. Marius Ghenea critică dur deciziile economice ale guvernului. „Reducerile salariale sunt cea mai sigură rută spre creşterea TVA în următoarele luni şi o soluţie greşită, deoarece efectul negativ asupra economiei va duce la scăderea în continuare a încasărilor din TVA, dar şi din alte taxe la bugetul de stat", este de părere Ghenea. Ce ar face el dacă ar conduce Guvernul?

„Aş încerca urgent să renegociez cu FMI diverse ţinte macroeconomice, dar numai dacă aş avea pregătită o listă consistentă de măsuri cu care să conving FMI că avem un plan de ieşire din această situaţie, chiar şi cu un deficit bugetar mai mare pe termen scurt", spune Marius Ghenea.

Scădere şi în 2010

Cifra de afaceri a industriei româneşti IT&C a coborât la 8,2 miliarde de euro anul trecut, de la 9,3 miliarde de euro în 2008. Pentru acest an, principalii jucători din sector prevăd o scădere de 10% faţă de anul trecut.

Şi salariile au fost tăiate anul trecut

În 2008, salariul brut mediu anual în IT&C a fost de 8.722 euro, în creştere cu 8%. Nivelul mediu a fost depăşit de două-trei ori la operatorii de telefonie, la companii de software şi consultanţă, în centrele cercetare şi dezvoltare, dar mai ales, în filialele companiilor multinaţionale. Totuşi, în 2009 a venit şi scăderea, cuprinsă între 6% şi 8%.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite