Decodarea gratuită a mobilului, o ţeapă ANC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Păstorii“ pieţei telecom nu au nicio putere în faţa coloşilor Orange, Vodafone sau Cosmote. Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a lansat, în 2009, promisiunea că decodarea telefoanelor mobile se va face gratuit de către operatori.

În primăvara anului trecut, Liviu Nistoran, preşedintele de atunci al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANC, între timp devenită ANCOM), anunţa public că a ajuns la o înţelegere cu operatorii de telefonie mobilă pentru deblocarea gratuită a telefoanelor codate în reţea, după expirarea contractului acestora cu abonaţii.

Citiţi şi:

Mobilul care te ţine în vizorul şefului
Generaţia hi-tech: telefon mobil şi playstation portabil la clasa I

Promisiuni neonorate

Tot atunci, Nistoran promitea că va impune operatorilor să nu mai comercializeze telefoane blocate în reţea pe viitor. Ca dovadă, Autoritatea şi operatorii Vodafone, Orange şi RCS&RDS au semnat un acord, însă operatorii s-au răzgândit, aducând ca argument recuperarea subvenţiilor la telefoanele cu preţuri mic, prin veniturile din servicii. Acordul, neavând un caracter juridic, a rămas doar o gogoaşă vândută utilizatorilor care sperau să îşi deblocheze gratuit terminalele.

Teoretic, ANCOM este o autoritate sub control parlamentar. Practic, această instituţie nu are nicio autoritate, cedând aproape de fiecare dată presiunii exercitate de operatorii de profil care îi şi finanţează. În prezent, dacă vrei să-ţi deblochezi telefonul mobil, ai la îndemână două opţiuni. Fie suni la operatorul GSM al cărui abonat eşti, fie apelezi la „băieţii de cartier". Teoretic, prima variantă este cea mai sigură, pentru că beneficiezi şi de garanţie. Însă, la ce preţuri practică operatorii de telefonie mobilă, sigur vei alege un service de cartier.

Diferenţe enorme la tarife

La Orange plăteşti 100 de euro pentru deblocarea terminalului, dacă încă mai ai contract cu ei. După ce a expirat contractul, tariful scade la 30 de euro. La Vodafone, deblocarea unui telefon te costă 50 de euro dacă ai contractul în vigoare şi 10 de euro după ce a expirat contractul. Singura companie care oferă telefoane mobile neblocate în reţea, cel puţin în acest moment, este Cosmote.

La unităţile service de cartier, deblocarea unui telefon mobil, indiferent de operator, te costă între 20 de lei şi 50 de lei. Diferenţa este dată de modelul de telefon mobil, dar şi de complexitatea programelor software ale terminalului GSM. Acordul pe care l-a semnat Nistoran cu operatorii de telefonie mobilă anul trecut, este numit de actuala conducere „gentleman's agreement". Adică, nimic! În iniţiativa ANC era clar stipulat că dacă telefonul nu este achiziţionat împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice, costurile deblocării vor fi suportate de către operatorul de telefonie mobilă care îl comercializează.

Mai mult, deblocarea terminalului nu va fi condiţionată de achiziţionarea altor servicii. În prezent, plăteşti atât tariful pentru deblocare, cât şi penalităţile pentru deblocarea anticipată dacă ai beneficiat de un anumit pachet promoţional.

Blocarea terminalului, o obişnuinţă

Operatorii de telefonie mobilă din întreaga lume obişnuiesc să blocheze utilizarea telefoanelor mobile în reţelele competitorilor, în special a mobilelor achiziţionate la preţuri mai mici (subvenţionate), pentru a se asigura că îşi vor recupera subvenţiile prin veniturile din servicii. Există însă şi state unde blocarea unui telefon mobil în reţea este interzisă. În Belgia, operatorii nu au voie să blocheze aparatele în propriile reţele. În SUA, T-Mobile deblochează telefonul după 90 de zile de utilizare în reţea, dacă utilizatorul solicită acest lucru.

AT&T, cel mai mare operator mobil american, deblochează de asemenea terminalele în anumite situaţii. În Olanda şi Spania, terminalele pot fi decodate contra cost la operatorul de la care au fost cumpărate. După 12 luni, decodarea se face gratuit. Un telefon blocat nu poate fi utilizat în altă reţea decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite