Cum ameninţă Google supremaţia Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google va cumpăra producătorul de telefoane Motorola pentru a începe lupta cu Apple, liderul incontestabil din segmentul smartphone. Google va plăti cash 12,5 miliarde de dolari pentru a prelua Motorola, asigurându-se astfel că tot mai multe telefoane „inteligente“ vor fi bazate pe sistemul de operare Android.

Producătorii asiatici de aparate ieftine nu mai reprezintă cea mai mare ameninţare pentru gigantul american Apple. Acum, Google se pregăteşte să înceapă lupta pe piaţa mondială de smarphone-uri. Pentru aceasta, compania va cumpăra producătorul de telefoane Motorola Mobility Holdings, oferind astfel clienţilor o experienţă completă, care să includă atât componente software, cât şi hardware, asemenea celor de la Apple.

Tranzacţia va schimba faţa pieţei înfloritoare a aparatelor smartphone. Google va avea la dispoziţie mii de licenţe, pe care le va putea folosi pentru a se apăra în contextul unui război pe drepturile de proprietate intelectuală tot mai aprig între companiile din sectorul tehnologiei. Majoritatea aparatelor elaborate de Motorola folosesc deja platforma Android.

„Potrivire naturală"

Valoarea tranzacţiei prin care Google va prelua Motorola se ridică la 12,5 miliarde de dolari, fiind astfel cea mai mare afacere din istoria Google. Compania va plăti 40 de dolari pentru fiecare acţiune Motorola cumpărată, un preţ cu 63% mai mare faţă de cotaţiile înregistrate de Motorola vineri, la închiderea bursei de la New York.

„Angajamentul total al celor de la Motorola Mobility faţă de Android a creat o potrivire naturală a celor două companii", a declarat Larry Page, director executiv şi cofondator al Google.

Imediat după anunţ, preţul acţiunilor Motorola a crescut cu 59% în timpul tranzacţiilor electronice, premergătoare deschiderii burselor. Similar, cotaţiile acţiunilor Nokia s-au ridicat cu 12%, preţul per acţiune ajungând la şase dolari.

Consiliile de Administraţie ale ambelor companii au aprobat în unanimitate tranzacţia, însă aceasta are acum nevoie de avizul autorităţilor europene şi al celor americane. Reprezentanţii Google au declarat că se aşteaptă ca afacerea să fie finalizată până la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2012. În plus, ei au precizat că Motorola Mobility nu va fi încorporată, urmând să fie condusă ca o afacere independentă.

Creştere spectaculoasă a pieţei

Mişcarea este doar ultima din cadrul strategiei Google de a promova agresiv platforma Android. La începutul acestui an, compania a încheiat un acord cu producătorul finlandez de telefoane Nokia pentru elaborarea sistemului de operare Windows Phone 7.

Google a încercat, la începutul acestei luni, să cumpere mii de licenţe de la compania falimentară Nortel, însă nu a reuşit. Imediat după acest eşec, David Drummond, directorul juridic al Google, a acuzat Microsoft, Apple, Oracle şi alte companii că au pus la cale un adevărat complot pentru a pune piedică sistemului Android, devenit tot mai apreciat în rândul consumatorilor. Piaţa de smartphone-uri este una dintre cele mai dinamice la nivel mondial. Potrivit celor mai recente estimări, numărul de telefoane „inteligente" vândute în întreaga lume va ajunge anul acesta la 420 de milioane de unităţi, reprezentând aproximativ o treime din vânzările totale de telefoane mobile. Până în 2016, vânzările anuale de smartphone-uri se vor ridica la un miliard de unităţi. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite