Cosmote, câştigătorul primului an de portabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmote, câştigătorul primului an de portabilitate
Cosmote, câştigătorul primului an de portabilitate

Peste 157.000 de persoane au ales să îşi schimbe operatorul de telefonie mobilă sau fixă. Cosmote a strâs cei mai mulţi abonaţi, adică peste 38.000, potrivit datelor ANCOM. În medie, lunar se portează în altă reţea 13.000 de utilizatori.

Din numărul total de utilizatori portaţi, 67%, adică peste 100.000 sunt abonaţi ai operatorilor de telefonie mobilă. Doar jumătate folosesc serviciile de telefonie fixă. Interesant este faptul că au fost portate şi cinci numere cu acces gratuit pentru apelant.

Cine s-a portat

Trei sferturi dintre utilizatorii de telefonie mobilă care au decis să încerce serviciile unei alte companii de profil au şi abonament. Restul folosesc cartele prepay. Cosmote a reuşit să atragă cei mai mulţi abonaţi noi, adică puţin peste 38.000. Compania Vodafone îl urmează cu 37.653 de abonaţi. Orange ocupă locul trei în clasamentul celor cinci operatori ce au primit clienţi noi, însă se află la o distanţă de aproape 10.000 de persoane de Vodafone. RCS&RDS şi-a dublat numărul de clienţi câştigaţi prin portarea din alte reţele, ajungând până la 1.379, în timp ce Telemobil a mai strâns 121 de abonaţi noi, ajungând la 535.

UPC a strâns aproape jumătate din abonaţii la telefonia fixă

În ceea ce priveşte telefonia fixă, UPC a strâns 44% din cei 50.000 de abonaţi portaţi. Cele mai multe numere de telefonie fixă au fost portate în Bucureşti, adică 13.000. Urmează judeţul Cluj cu puţin peste 4.000 de persoane şi Prahova cu 3.170 de utilizatori. Au fost însă şi câţiva români indecişi. Astfel, din totalul celor care şi-au schimbat operatorul, 1.395 de utilizatori de telefonie mobilă şi 361 de telefonie fixa şi-au portat numărul de mai multe ori. Alţi 800 nemulţumiţi de noua „gazdă‟, s-au întors la vechiul operator.

Portabilitate a dus la scăderea tarifelor

Numărul maxim de portări pe care un furnizor le poate procesa zilnic a fost crescut la 700 pentru numerele de telefonie mobilă şi la 450 pentru cele de telefonie fixă. „În medie, peste 13.000 de utilizatori îşi pastreaza numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul de telefonie. Mulţi utilizatori se folosesc de portabilitate pentru a-şi renegocia condiţiile contractuale şi acest lucru se vede în creşterea concurenţei şi scăderea preţurilor la serviciile de telefonie‟, consideră Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite