Cosmote a finalizat preluarea Zapp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul elen de telecomunicaţii Cosmote a finalizat preluarea integrală a acţiunilor Telemobil, operatorul reţelei de telefonie mobilă Zapp, după ce a primit avizul autorităţilor. Ultimul cuvânt în finalizarea preluării l-a avut Consiliul Concurenţei, care a autorizat operaţiunea prin dobândirea controlului unic asupra companiei.

La finele lunii iunie, grupul elen a semnat un acord pentru achiziţia Telemobil, care deţine o licenţă 3G şi una în banda de frecvenţe de 450 MHz, tranzacţia presupunând plata a 61 de milioane de euro pentru acţiuni şi preluarea de către compania elenă a unor datorii şi alte obligaţii financiare în valoare de 146 de milioane euro.

În 2008, veniturile Telemobil s-au ridicat la 61 milioane de euro, în timp ce portofoliul depăşea 374.000 de abonaţi.

Telemobil era controlată de Inquam România, societate înregistrată în Insulele Virgine ale Marii Britanii, care deţinea peste 99% din titlurile operatorului. La rândul său, Inquam România era controlată de grupul Saudi Oger.

Parte a grupului elen OTE, Cosmote România este al treilea mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală.

În primele şase luni, compania a avut venituri de 203,1 milioane euro, de la 116,8 milioane euro în perioada similară a anului 2008, respectiv un profit operaţional înainte de depreciere şi amortizare (OIBDA) de 35,8 milioane euro, faţă de un rezultat negativ în perioada similară a anului precedent.

La finele lunii iunie, Cosmote România avea 6,33 milioane de clienţi, comparativ cu 4,64 milioane de lei în urmă cu 12 luni, şi o cotă de 23% din piaţa de profil.

Operatorul şi-a relansat operaţiunile în decembrie 2005, când avea circa 50.000 de clienţi.

Grupul OTE mai deţine în România acţiuni reprezentând 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerului Comunicaţiilor, şi reţeaua de magazine IT&C Germanos şi NextGen Communications SRL, un operator de telecomunicaţii prin cablu TV.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite