Concurenţă serioasă pentru operatorul Zapp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă companii sunt interesate de frecvenţa de 400 MHz, cele mai cunoscute fiind RCS-RDS, Romtelecom şi Asesoft International Cifra de afaceri şi rata profitului vor fi elementele care vor

Nouă companii sunt interesate de frecvenţa de 400 MHz, cele mai cunoscute fiind RCS-RDS, Romtelecom şi Asesoft International

Cifra de afaceri şi rata profitului vor fi elementele care vor cântări mult în desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru obţinerea licenţei.

În prezent, singura companie care deţine o licenţă activă în banda de frecvenţă de 400 MHz este Telemobil, prin serviciul Zapp. Interesul crescut al unor companii care deţin deja licenţe sau companii de telecomunicaţii este datorat faptului că pe această frecvenţă se pot implementa servicii precum transfer de date, în principiu, internet mobil.

Printre companiile cu putere financiară interesate de această licenţă se numără Romtelecom, RCS-RDS şi Asesoft International. Primele două sunt deja prezente în piaţa telecom, prin servicii de telefonie fixă şi mobilă (Romtelecom) şi servicii de internet (RCS-RDS). Asesoft International este mai puţin cunoscută pentru servicii de telecomunicaţii, şi mai mult pentru distribuţie de echipamente şi servicii IT.

Sebastian Ghiţă, unul dintre acţionarii companiei, a declarat pentru "Adevărul" că are încredere că firma pe care o conduce va reuşi să concureze de la egal la egal cu mai-marii industriei.

"Avem soluţii complexe pentru utilizatorii reţelei de 400 MHz, dar şi destule resurse financiare pentru a investi în dezvoltarea acestui serviciu", a spus Sebastian Ghiţă. Oficiali ai Romtelecom au declarat că frecvenţa de 400 MHz nu va concura cu licenţa GSM de la Cosmote, ba chiar că o poate folosi pentru transmisiile de date.

Evaluare în funcţie de capacitatea financiară

Cei de la Romtelecom spun că îşi doresc o astfel de licenţă de emisie pentru a creşte gradul de penetrare a internetului în mediul rural, unde compania este aproape inexistentă, comparativ cu ceilalţi mari jucători din piaţă.

Nouă companii au achiziţionat caietul de sarcini pentru licitaţia licenţei de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz. Au cumpărat caietul de sarcini: Postelecom Network, RCS/RDS, Romtelecom, Cobalt IT, Tactical Networks, NetPoint., DIGI Tavkoslesi Es Szolgaltato, Saudi Oger Ltd. şi Asesoft International.

Ofertele depuse vor fi evaluate în funcţie de capacitatea financiară. De exemplu, cifra de afaceri şi rata profitului pe anii 2007, 2006, 2005, disponibilitatea financiară pentru investiţii în realizarea şi operarea reţelei, cuantumul total al investiţiei în realizarea şi operarea reţelei.

Un alt punct de interes îl va reprezenta fezabilitatea comercială. Adică planul de marketing, data lansării comerciale a tuturor serviciilor minimale, dar şi specializarea şi experienţa. De asemenea, contează foarte mult vechimea în operarea reţelelor publice de comunicaţii electronice şi în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice.

Cerinţe tehnice complexe

Serviciile minimale care trebuie oferite pe această frecvenţă sunt cele de voce, de transmisiuni de date la o viteză minimă de transfer download de 128 Kb/s şi servicii specifice sistemelor PAMR (servicii de voce push to talk, servicii simultane de voce şi date, servicii de dispecerat, prioritizarea şi punerea în aşteptare automată a convorbirilor, convorbiri între componenţii unui grup definit, alocare dinamică în grupuri).

Serviciile opţionale ce pot fi oferite sunt cele de localizare, de pachete de date/IP, capabilitatea de a furniza servicii de reţele private virtuale (VPN) şi aplicaţii video.

Alte criterii sunt: fezabilitatea tehnică (serviciile opţionale propuse, numărul de staţii de bază instalate) şi acoperirea propusă pentru cele 3 faze de instalare a reţelei (drumuri de interes naţional şi judeţean şi suprafaţa care vor fi acoperite în cele trei faze). Cerinţele minimale pentru acoperirea cu servicii de bandă largă sunt acoperirea a cel puţin 2.500 km de drumuri naţionale europene, până la sfârşitul lunii decembrie, acoperirea a cel puţin 55% din teritoriul ţării şi a 100 de oraşe, cu maximum 50.000 de locuitori, până la aceeaşi dată.

În septembrie se anunţă câştigătorul

Evaluarea ofertelor se va face pe baza grilei de punctaj de către o comisie formată din şapte membri care nu pot fi acţionari, asociaţi, administratori, cenzori sau angajaţi, cu carnet de muncă sau în alt mod, ai vreuneia dintre persoanele juridice care participă la licitaţie sau care are control asupra vreunui ofertant.

55%

- reprezintă procentul din populaţia ţării pe care noul operator trebuie să o acopere până la sfârşitul anului

De ce banda de 400 MHz?

Sistemul CDMA a fost folosit la început de armata SUA, acesta fiind, în linii mari, o evoluţie a sistemului analogic NMT. Această frecvenţă este utilizată mai mult în America de Nord. Asta datorită particularităţilor geografice ale SUA, unde există suprafeţe vaste cu teren plan, iar densitatea populaţiei este mult mai mică decât în Europa.

Unda de 400 MHz permite amplasarea staţiilor la peste 300 de kilometri una faţa de cealaltă, datorită amplitudinii mari a undei. În plus, are avantajul de a pătrunde foarte bine şi în zonele montane. În Europa, situaţia este diferită, pentru că aici densitatea populaţiei este mai mare, iar spaţiul mult mai mic. În sistemul GSM de 900 MHz, staţiile de emisie trebuie amplasate la cel mult 100 kilometri una de alta.

În zonele montane apar probleme pentru că propagarea undei la 900 MHz seamănă cu cea a luminii (se propagă în linie dreaptă), motiv pentru care pătrunde greu printre munţi. Banda GSM de 1.800 MHz a fost creată exclusiv pentru marile aglomerări urbane, acolo unde cea de 900 era încărcată. În cazul acestei benzi de frecvenţă, staţiile de emisie trebuie amplasate la cel mult 20 de kilometri una de alta.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite