Camera foto de mare rezoluţie, ultima invenţie a producătorilor de mobile
0În prezent, nu există marcă de telefoane mobile, care se respectă, să nu aibă în gamă cel puţin un model cu cameră foto performantă. Dacă acum 4-5 ani mobilul cu cameră de 1,3
În prezent, nu există marcă de telefoane mobile, care se respectă, să nu aibă în gamă cel puţin un model cu cameră foto performantă.
Dacă acum 4-5 ani mobilul cu cameră de 1,3 megapixeli reprezenta o revoluţie tehnologică, în prezent obiectivul de 5 sau chiar 10 megapixeli nu mai este o noutate în lumea producătorilor de telefoane mobile.
Din start trebuie să excludem terminalele comercializate strict pe piaţa din Japonia, pentru că tehnologia folosită în prezent de operatorii de telefonie mobilă din ţara Soarelui Răsare este cu mulţi ani înaintea europenilor şi americanilor.
Dacă vreţi, este un fel de meci, Japonia versus Restul Lumii, pentru că, ceea ce poate să facă, în prezent, un japonez cu mobilul, un european sau american poate, cel mult, să viseze. Din lunga listă de posibilităţi merită enumerate achitarea transportului în comun de pe mobil, folosirea celularului pe post de bilet de avion sau telefonul care are capacitatea de a-şi recunoaşte proprietarul şi care se blochează automat atunci când deţinătorul său se îndepărtează prea mult de el.
Poate fi găsit şi prin satelit în cazul în care este pierdut. Revenind în "lumea normală", în prezent, pe piaţa telefoanelor mobile cu cameră de rezoluţie mare se duce o luptă crâncenă între cei trei mari producători, Nokia, Samsung şi Sony Ericsson.
Japonia, deschizător de drumuri
După cum era de aşteptat, "nebunia" camerelor foto încorporate în telefonul mobil a început în Japonia, cu Sharp, prin modelul J-HS04, în decembrie 2000. Cum celelalte ţări trebuiau să ţină pasul cu japonezii, în Europa şi America de Nord tonul l-au dat cei de la Nokia prin primul său smartphone cu cameră foto, Nokia 7650, lansat în 2002 şi Sony-Ericsson, prin modelul T 610.
După cei doi, şi-a făcut intrarea în "scenă" şi gigantul sud-coreean, Samsung, chiar dacă în momentul acela rivalii aveau pe piaţă lansate o sumedenie de modele cu cameră foto. Pentru Sony-Ericsson accesoriile, precum camera foto montată în terminale, s-au transformat într-unul dintre fronturile pe care vor lupta cel mai mult.
Modelul K750i a reprezentat momentul de răscruce pentru companie în dezvoltarea de modele cu funcţii foto avansate. Mulţi producători au încercat să ofere funcţii foto prin care doreau să ajungă într-un segment superior al pieţei, însă acest lucru s-a dovedit a fi un pas greşit pentru mulţi producători. Şi asta pentru că, fie că aparatele aveau dimensiuni mult prea mari, într-o industrie în care se merge pe miniaturizare, fie preţurile erau apropiate de cele ale modelelor adresate categoriei business.
Or, cine îşi permite un telefon mobil de 4-500 de euro caută servicii de e-mailing ori cele de tip ofice, şi mai puţin dotări multimedia. Un astfel de client dispune, mai mult ca sigur, de resurse financiare şi pentru un aparat foto, semiprofesional. În 2006, când telefoanele mobile cu cameră de 3 megapixeli au apărut, competiţia a devenit acerbă, iar cei trei mari competitori îşi lansau modele la câteva zile distanţă unul faţă de celălalt.
Vânzările Sony-Ericsson în acel moment erau în scădere, departamentul de cercetare fiind forţat să inventeze noi modele cu diverse funcţii, mai mult sau mai puţin practice. Mai mult, utilizatorii nu prea reuşeau să facă o diferenţă clară între pozele făcute cu un telefon cu cameră de 1,3 megapixeli sau cu unul de 3 megapixeli.
În 2007, competiţia "megapixel" a fost acerbă
Aşa că, pentru anul 2007, compania japonezo-suedeză şi-a schimbat strategia. În mod surprinzător, modelele scumpe, cu tehnologie avangardistă, au fost sacrificate pentru cele din gama medie. Exact acesta este şi motivul pentru care primul producător din top, care a scos pe piaţă un mobil cu cameră de 5 megapixeli a fost rivalul Nokia.
Înainte de compania finlandeză au existat producători precum LG sau Sharp, însă aceştia au înregistrat vânzări slabe, la nivel internaţional, aşa că nu merită introduşi în această ecuaţie. Nu mai reprezintă un secret că Nokia N95 a fost lansat pe piaţă cu un preţ prohibitiv, aş putea spune, mai ales pe pieţele emergente. Totuşi, s-au găsit destui cumpărători de N95 şi în România, unde salariul mediu este sub 300 de euro, iar telefonul costă nu mai puţin de 22 milioane de lei.
Ca să nu piardă contactul cu liderul, competitorii Nokia au procedat ca acesta şi au lansat pe piaţă modele cu o înclinaţie evidentă către aplicaţii multimedia, la preţuri apropiate de cel de la N95. Şi preţul modelului finlandez nu a reprezentat o oprelişte în calea cumpărătorilor, pentru că, numai în al doilea trimestru din 2007, s-au vândut în lume peste 1,5 milioane de unităţi din modelul N95.
Chiar în timp ce citiţi aceste rânduri, vânzările de N95 sunt în creştere vertiginoasă şi nu cred să înregistreze scăderi majore, cu atât mai mult cu cât pe piaţă a fost lansată şi varianta îmbunătăţită, cu memorie de 8GB. Succesul de care se bucură Nokia N95 a redus cu mult opţiunile competitorilor pe această piaţă, cel puţin în Europa, ceilalţi jucători fiind obligaţi să ofere tehnologii cu mult peste cele oferite de Nokia, la un preţ cu mult mai mic decât al finlandezilor.
Aşa că am hotărât să vedem care dintre cei doi competitori ai celor de la Nokia, Samsung G600 şi Sony-Ericsson K 850i se comportă mai bine. Trebuie menţionat că am avut în vedere, în principal, funcţiile foto ale celor două modele, pentru că asta reprezintă principala atracţie a acestor terminale.
Samsung câştigă la capitolul preţ
Sud-coreeni de la Samsug şi-au creat un renume din a oferi pe piaţă modele cu foarte multe dotări de top, în format slider, ba chiar aş putea spune că Samsung se pricepe cel mai bine la astfel de modele de telefoane mobile. Stătea cândva bine şi la terminalele cu clapetă, însă cu timpul au renunţat pentru că s-a dovedit că telefonul cu clapetă este destul de firav.
La un telefon mobil cu slider Samsung, în cele mai multe cazuri, camera foto este "ascunsă" în carcasă, aceasta fiind activată numai când mobilul este deschis, în timp ce când îl închidem, se opreşte automat şi camera.
O soluţie mai mult decât practică, pentru că se protejează astfel obiectivul camerei, dar şi pornirea accidentală, ori camera foto este un mare consumator al bateriei telefonului. În acelaşi timp, interfaţa camerei foto este uşor de operat, pentru că deschizi telefonul, apeşi pe butonul central de navigaţie şi ai făcut poza. Evident, există şi butoanele dedicate, poziţionate pe partea dreaptă a telefonului, exact pe muchia lui, însă, dacă apăsaţi pe acest buton va trebui să aşteptaţi 4-5 secunde până o să apară interfaţa camerei foto.
Dacă vreţi, timp mare de iniţializare a acestei funcţii este un fel de "marcă înregistrată" a celor de la Samsung, care te face de cele mai multe ori să renunţi la a mai face poze. Pentru celelalte funcţii nu trebuie să aştepţi o veşnicie până să se iniţializeze.
Apropo de camera foto de la Samsung G600, dacă o uitaţi deschisă, aceasta se opreşte automat după câteva secunde, iar dacă doriţi să reintraţi în acest meniu, vă va lua 15 secunde. Dacă faceţi abstracţie de camera foto şi de cele câteva funcţii multimedia, bine gândite, Samsung G 600 nu pare a fi un competitor acerb în această clasă de terminale. În această categorie de preţ, poţi obţine mai mult de la alte modele, ce reuşesc să facă poze de o calitate mult mai bună.
Sony-Ericsson, notă maximă pentru funcţiile foto
Niciun aparat foto digital nu poate fi folosit pe post de telefon, şi aici este marele avantaj al mobilului. Însă, nu ştim ce surprize ne poate rezerva viitorul, iar Nokia N95 a ridicat ştafeta în competiţia pentru concepera unui telefon care să aibă şi cameră foto de rezoluţie mare, dar şi funcţii multimedia complexe.
Dacă tot vorbim de liderul N95, principalul său adversar, cel puţin la funcţii foto, pare să fie Sony-Ericsson K 850i. Principalele atuuri pentru acest model, în lupta cu N95, sunt funcţiile "CyberShot" şi "Walkman", ambele împrumutate de la celelalte produse ale concernului japonez.
Cele două produse sunt separate de perioada în care au fost lansate pe piaţă, motiv pentru care nici pe viitor acestea nu vor putea fi subiectul unei competiţii foarte strânse la capitolul abilităţi sau preţ, pentru că, după cum ne-a obişnuit, modelul Sony-Ericsson nu este la fel se scump ca cel de la Nokia.
Totuşi, multe publicaţii de specialitate vor fi tentate să constate ce model reuşeşte să facă cele mai de calitate poze. Este foarte important să realizăm că, la fel ca şi în cazul modelului Nokia 7650, şi N95 reprezintă avangarda în tehnologia telefoanelor mobile de astăzi şi prima companie care oferă astfel de soluţii. Dacă acum patru ani, 7650 era primul model cu cameră de 1,3 megapixeli, oferit în Europa, şi în prezent, N95 a fost primul terminal cu o astfel de soluţie.
După N95 au început să "curgă" ofertele de "cinci megapixeli" pe piaţă, iar asta a făcut ca multe dintre modele să aibă celelalte funcţii neglijate. În mai puţin de un an de zile vom constata că cei cinci megapixeli au devenit o funcţie banală într-un telefon mobil.
Sud-coreeni de la Samsung au lansat deja, ce-i drept pe piaţa locală, un aparat cu rezoluţie de 10 megapixeli şi focus digital, aşa că nu va trece mult timp şi gestul lor va fi copiat de Nokia sau Sony-Ericsson. În ultimele şase luni, Nokia N95 a devenit cel mai vândut model cu cameră de cinci megapixeli, iar Sony-Ericsson K850i este numai unul dintre adversarii săi, cel puţin la capitolul "imagini".
Analiştii spun că viitorul telefonului mobil este strâns legat de dezvoltarea funcţiilor precum mediaplayer, acces la internet sau cameră foto. Sunt unii care spun că aparatul foto într-un telefon mobil este un non-sens, însă, i-aş ruga pe aceştia să compare clasicele fotografii, de acum 20 de ani, cu cele făcute cu telefonul mobil. Cred că diferenţa de calitate, în favoarea telefonului mobil, este mai mult decât evidentă.