Biblioteca Vaticanului a devenit high-tech după o investiţie de 8,9 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o renovare care a durat aproximativ trei ani, Biblioteca Vaticanului se va redeschide în urma unei investiţii de aproximativ 8,9 milioane de euro.

Biblioteca adăposteşte 70.000 de cărţi care sunt păstrate într-un bunker rezistent inclusiv la bombardamente. În urma modernizării, fiecare dintre cărţile de la Vatican a fost echipată cu un chip capabil să emită semnale radio. Astfel, riscul pierderii sau furtului valoroaselor cărţi a scăzut dramatic.

Măsura a fost luată, potrivit The Telegraph, după ce un profesor american a încercat să fure pagini dintr-un manuscris incredibil de valoros datat din secolul al XIV-lea. Astfel, omul a fost condamnat în 1996 la 14 luni de puşcărie după ce şi-a recunoscut fapta care a avut loc în 1987.

"Într-o astfel de bibliotecă, dacă o carte se pierde nu maipoate fi găsită. Cu noua tehnologie va fi mult mai uşor să localizăm cărţile pe care nu le găsim" a declarat vice-preşedintele bibliotecii, Ambrogio Piazzoni.

Renovarea Bibliotecii Vaticane a presupus totodată şi instalarea unu sistem de camere de supraveghere cu cucircuit închis, pereţi ignifugi, camere climatizate şi uşi electronice.

Biblioteca a fost înfiinţată în 1450 de către Papa Nicolae V şi adăposteşte, printre altele, cea mai veche Biblie din lume datată din anul 325. Cercetătorii consideră că această Biblie a fost donată bibliotecii chiar de către Constantin cel Mare, primul împărat roman care a devenit creştin.

Aproximativ 5000 de învăţaţi au voie să studieze textele bibliotecii anual. Cu toate acestea, numai Papa are voie să scoată o carte din incintă.


Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite