Atenţie la ce primiţi şi descărcaţi pe telefonul mobil sau PDA! Viruşii devin o ameninţare din ce în ce mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce posibilitatea de conectare la internet devine o funcţie inclusă automat în noile echipamente mobile, apare tot mai evident pericolul infectării acestor echipamente cu viruşi

Pe măsură ce posibilitatea de conectare la internet devine o funcţie inclusă automat în noile echipamente mobile, apare tot mai evident pericolul infectării acestor echipamente cu viruşi şi alte coduri informatice maliţioase.

Efectele unor astfel de atacuri pot fi dezastruoase, utilizatorul având toate şansele să rămână fără date personale sau cu un caracter confidenţial, ori ştergerea fişierelor sau chiar afectarea funcţionării normale a acestor echipamente. Un dispozitiv mobil poate fi infectat la fel ca un computer, adică prin executarea unor fişiere infectate. Anumiţi viruşi se pot executa automat, exploatând anumite vulnerabilităţi din sistemul de operare pentru dispozitivele mobile. Pentru a executa un fişier infectat, acesta trebuie să ajungă cumva pe telefon sau PDA. Modalităţile cele mai răspândite sunt descărcarea de pe internet, sincronizarea dispozitivului mobil cu un calculator sau cu un alt dispozitiv mobil (prin cablu, Bluetooth sau infraroşu). Alte modalităţI sunt comunicare prin bluetooth, ataşamente e-mail sau mesaje multimedia (MMS).

Cel mai periculos virus pentru mobile şi PDA

Sunt mulţi viruşi foarte periculoşi care fac inutilizabil telefonul, dar care nu se răspândesc de la un echipament mobil la altul. Dintre cei care se răspândesc, cel mai periculos este considerat "Cabir". Acesta este un virus care se trimite prin Bluetooth. Poate infecta orice device mobil care foloseşte sistemul de operare Symbian Series 60 şi are funcţia Bluetooth activată în modul "descoperibil". Este nevoie de intervenţia utilizatorului pentru ca virusul să ruleze. Acesta trebuie să dea clic pe fişierul caribe.sys proaspăt primit şi apoi să aleagă să-l instaleze, în ciuda unui mesaj care avertizează că fişierul vine de la un provider necunoscut. Odată instalat, când virusul găseşte un alt dispozitiv Bluetooth, încearcă să trimită copii. Odată infectat, un telefon nu mai poate fi scos din modul "descoperibil". Păstrarea telefonului pe modul nedescoperibil îl va proteja de acest virus.

Cum se manifestă un virus pentru dispozitive mobile

Viruşii pentru dispozitive mobile pot să şteargă fişiere, documente importante, baze de date. De asemenea, pot infecta fişiere şi astfel acestea devin inutilizabile sau periculoase pentru celelalte dispozitive mobile. Un virus mai poate să folosească numerele de telefon cu taxa suplimentară şi pot telefona sau trimite sms-uri sau mms-uri către aceste numere. Totodată, mai pot trimite informaţii personale sau foarte importante unei terţe părţi sau să le facă publice. Viruşii mai au şi posibilitatea de a facilita atacuri exterioare, acţionând ca un backdoor, sau pot epuiza bateria telefonului mai repede, rulând în spatele programelor obişnuite. Pentru cei care vor să fie feriţi de neplăceri cu telefonul mobil sau PDA-ul, BitDefender a lansat aplicaţia "Mobile Security", ca protecţie completă, permanentă, pentru echipamentele mobile care rulează atât pe sistemele de operare Symbian 60 şi Symbian 80, cât şi Windows Mobile Pocket PC şi Windows Mobile Smartphone.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite