VIDEO Astrofizicienii au realizat prima simulare realistă a formării galaxiei noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de aproape două decenii s-au chinuit astrofizicienii să producă un model capabil să simuleze geneza unei galaxii în spirală, aşa cum este şi Calea Lactee, iar în cele din urmă au reuşit.

Mai jos puteţi urmări prima simulare a formării unei galaxii în spirală, filmuleţul reprezentând produsul final al unei colaborări internaţionale dintre astrofizicieni, astronomi şi câteva calculatoare extrem de performante.

Simularea folosită pentru a reda geneza galaxiei cuprinde 790 miliarde de mase solare şi peste 18 milioane de particule.

La mai puţin de un milion de ani după Big Bang, au luat naştere primele galaxii, ce conţineau  nori de hidrogen, stele şi materie întunecată. Gravitaţia a fost cea care a unit aceste galaxii micuţe, ce s-au dezvoltat pe parcursul a 13 miliarde de ani, până în ziua de azi.  Ultima fuziune majoră a galaxiilor avut loc în urmă cu 10 miliarde de ani. Atunci a început şi formarea discului galaxiei în spirală.
 
Simularea a fost calculată în decursul a opt luni, cu ajutorul a două calculatoare de înaltă performanţă: Cray XT5 "Monte Rosa" şi Supercomputerul Pleiades al NASA. Calculele necesare simulării ar fi durat 570 de ani pe un calculator obişnuit.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite