Asteroidul de la noapte nu va face pagube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asteroidul 2005 YU 55
Asteroidul 2005 YU 55

Un corp ceresc va trece miercuri, la 2.28, foarte aproape de Terra, oferindu-le cercetătorilor ocazia să-l studieze fără să recurgă la proceduri costisitoare. Chiar dacă Asteroidul 2005 YU 55 ar putea avea puterea a 65.000 de bombe nucleare în cazul unei coliziuni, specialiştii în astronomie susţin că nu ar trebui să ne speriem.

Corpul ceresc nu va lovi Pământul, spun ei. Şi oamenii de ştiinţă din România s-au pregătit pentru evenimentul ce va avea loc la 2.28, ora României, în această noapte. 

 „Corpul ceresc are diametrul de 400 de metri. Ceea ce se va întâmpla pe data de 8 spre 9 noiembrie nu trebuie să ne îngrijoreze. Distanţa este relativ mare, de aproximativ 324.000 de kilometri", spune Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Dacă ar fi să calculăm însă impactul lui în cazul în care ar cădea pe Pământ, s-ar crea un dezastru planetar. „Energia degajată în urma impactului ar fi echivalentul a 65.000 de bombe nucleare", adaugă Valentin Grigore. Astronomii amatori care deţin un telescop profesional vor putea admira fenomenul, mai ales că un eveniment similar ar putea avea loc abia în 2028. Din punctul de vedere al publicului, acest asteroid nu prezintă interes pentru că nu se poate observa cu ochiul liber.

NASA va folosi pentru observarea fenomenului echipamente radar speciale, care sunt utilizate şi pentru studierea quasarilor şi cartografierea planetelor. Asteroidul, a cărui formă va putea fi reconstituită cu acurateţe, ar putea oferi detalii importante despre formarea sistemului solar. 

info
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite