Asteroidul-gigant trece razant pe lângă Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul ceresc, care are un diametru de 400 de metri, va trece pe lângă Terra la 322.000 de kilometri
Corpul ceresc, care are un diametru de 400 de metri, va trece pe lângă Terra la 322.000 de kilometri

Un asteroid cu diametrul de 400 de metri se va apropia mâine-noapte de Terra. Cercetătorii de la NASA sunt în prezent cu ochii aţintiţi către asteroidul 2005 YU55, care va ajunge în noaptea de marţi spre miercuri, la 2.28 ora României, foarte aproape de Pământ.

Corpul ceresc, care are un diametru de 400 de metri, va trece pe lângă Terra la 322.000 de kilometri, o distanţă mult mai mică decât cea care se va înregistra între asteroid şi Lună. De 35 de ani, niciun alt obiect cu o mărime comparabilă nu a mai trecut atât de aproape.

Risc zero de coliziune

În cazul în care un corp ceresc de asemenea dimensiuni ar lovi Pământul, acesta ar produce un cutremur cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, iar dacă ar cădea în apă, ar crea un val tsunami înalt de peste 21 de metri, care ar spulbera tot pe o distanţă de 96 de kilometri. Cercetătorii studiază cu atenţie orice detaliu legat de asteroidul 2005 YU55 pentru că acesta ar putea oferi indicii despre  formarea sistemului solar. „Fără obiecte cosmice de acest fel probabil n-am fi ajuns unde suntem în prezent", spune Don Yeomans, şeful departamentului NASA care se ocupă cu studiul corpurilor din apropierea Pământului.

Asteroidul orbitează în jurul Soarelui şi nu a mai fost atât de aproape de Terra de peste 200 de ani. Specialiştii dau asigurări că nu există riscul unei coliziuni cu Terra. Fenomenul nu va putea fi văzut cu ochiul liber, însă astronomii amatori ar putea admira asteroidul dacă au un telescop cu diametrul de cel puţin 15 centimetri. Aceştia trebuie să ţină cont de faptul că un eveniment similar ar mai putea avea loc abia în 2028.

NASA va folosi antene radar speciale, montate în deşertul californian Mojave, care sunt utilizate pentru studierea quasarilor şi pentru cartografierea planetelor. Cercetătorii susţin că vor putea reconstitui forma asteroidului cu acurateţe.

"Fără obiecte cosmice de acest fel probabil n-am fi ajuns unde suntem în prezent."
Don Yeomans
cercetător NASA

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite