Aproape jumătate din companiile financiare nu fac faţă unui atac informatic
0Peste 60% din companiile cu venituri mai mari de 5 miliarde de dolari au investit foarte puţin în protejarea datelor importante Compania americană IBM a anunţat rezultatele unui nou studiu
Peste 60% din companiile cu venituri mai mari de 5 miliarde de dolari au investit foarte puţin în protejarea datelor importante
Compania americană IBM a anunţat rezultatele unui nou studiu ce a cuprins peste 1.200 de directori generali şi directori seniori de finanţe din 79 de ţări. Conform acestuia, un număr surprinzător de mare de companii nu sunt suficient pregătite pentru a face faţă impactului unui eveniment de risc major asupra propriilor organizaţii.
Conform studiului, în ultimii trei ani, 62% din companiile cu venituri mai mari de 5 miliarde de dolari s-au confruntat cu evenimente de risc major. În momentul în care a intervenit un astfel de eveniment, fie strategic, operaţional sau geopolitic, peste 40% din aceste companii nu au fost suficient pregătite să facă faţă.
Studiul global CFO, intitulat "Echilibrarea riscului şi performanţei cu ajutorul unei organizaţii financiare integrate", a fost realizat de IBM Global Business Services şi de IBM Institute for Business Value (IBV), cu asistenţă din partea Universităţii Pennsylvania şi Economist Intelligence Unit.
Peste jumătate din directorii financiari executivi au participat la un interviu faţă în faţă, structurat astfel încât să surprindă opinii asupra managementului de risc şi transformării finanţelor. Ceilalţi repondenţi au efectuat studiul online.
Organizaţiile financiare integrate, ultima tendinţă
O altă componentă-cheie a studiului este apariţia organizaţiilor financiare integrate (IFO), ce sunt definite ca entităţi care autorizează standarde folosind un tabel de conturi, definiţii comune şi procese standard comune.
Studiul a concluzionat că definiţiile comune la nivel de companie, un tabel standard de conturi, procesele standardizate şi standardele autorizate la nivel global, reprezintă componentele unei guvernări de succes şi constituie ceea ce studiul numeşte organizaţie financiară integrată.
Una din şapte întreprinderi guvernează şi controlează integrarea organizaţiei financiare prin combinarea acestor patru criterii.
Conform studiului, este subliniat faptul ca IFO oferă o foarte mare capacitate de a trece peste dificultăţi, suport mai mare pentru decizii şi ajutor în coordonarea organizaţiilor performante. În plus, studiul arată că firmele ce au inclusă şi organizaţia financiară integrată au şanse mai mari să se comporte mai bine în finanţe decât organizaţii cu finanţe non-integrate şi sunt predispuse la un management proactiv al factorilor de risc.
Cui aparţine riscul?
Directorii financiari tind să devină proprietarii managementului de risc în cadrul propriei organizaţii, şi, de multe ori, împart proprietatea cu directorii executivi. Studiul a arătat că 61% din directorii financiari sunt responsabili pentru managementul de risc în interiorul organizaţiilor, urmaţi de cei executivi, 50%, directorii de tehnologie, 27 de procente şi directorii de risc, 9 procente.
Studiul efectuat de IBM se bazează pe ideea că globalizarea creează oportunităţi semnificative pentru companii, dar creşte riscul în cadrul organizaţiei. Studiul a descoperit că în ultimii trei ani, companiile s-au confruntat cu diverşi factori de risc.
Astfel, 32 de procente au fost de ordin strategic, 17 procente au fost de ordin geopolitic, tot 17% au fost şi problemele de mediu şi sănătate, factori financiari, 13 procente, cei operaţionali, 13 procente şi factori de risc legal sau normativ, 8 procente.
"În prezent, globalizarea reprezintă, în acelaşi timp, una dintre cele mai mari provocări, dar şi una dintre cele mai mari oportunităţi pentru organizaţiile globale financiare," a declarat Stephen Lukens, director financiar la IBM Global Business Services.
"Directorii cu perspective de viitor localizează, la nivel global, operaţiuni şi funcţii pe baza costurilor, aptitudinilor şi mediilor de business potrivite. Lumea adoptă o nouă definiţie a globalizării, însă o mare parte din companii îşi menţin vechea viziune", mai susţine Stephen Lukens. Acesta consideră că organizaţiile trebuie să transforme modelele de management financiar.
Au nevoie să integreze operaţiunile financiare pentru a beneficia de această nouă perspectivă asupra globalizării. Lukens consideră că operaţiunile integrate reduc ameninţările cu care se confruntă şi îmbunătăţesc performanţa operaţională a organizaţiilor.
Managementul financiar se concentrează pe generarea performanţei şi inovaţiei în cadrul organizaţiei, prin creşterea eficienţei şi eficacităţii finanţelor. Managementul financiar deţine un set complet de capabilităţi ce se adresează provocărilor cu care se confruntă cei din conducerea departamentelor financiare.
Organizaţiile financiare integrate, mai bine cotate pe piaţa financiară
În timp ce riscul este un factor prevalent, multe companii nu au un program de management formal de risc. În cazul multor organizaţii, managementul formal de risc este încă în stadiu imatur. Peste 50% din directorii financiari care au răspuns la întrebările studiului IBM au recunoscut că nu dispun de un program de management de risc formal.
Mai mult, 42% din repondenţi fac referiri la istoric pentru a evita factorii de risc, 32% stabilesc praguri specifice de risc şi doar 29 de procente creează previziuni şi planuri ce iau în calcul riscurile. Studiul arată că, printr-o disciplină sporită, organizaţiile financiare integrate (IFO) sunt mai flexibile, mai dinamice şi mult mai eficiente în execuţia activităţilor financiare.
De asemenea, aceste organizaţii sunt mult mai bine pregătite să se confrunte cu factorii de risc. Motiv pentru care, una din şapte companii cu venituri mai mari de un miliard de dolari dispune de o organizaţie financiară integrată. Per ansamblu, organizaţiile financiare integrate fac parte din companiile cu cotă ridicată de creştere, acestea înregistrând o rată anuală de creştere, pe cinci ani, de 18 procente.
Cu mult peste cele doar 10 procente, cât se înregistrează la organizaţiile financiare non-integrate. Jumătate din organizaţiile financiare integrate sunt plasate pe pieţe cu rate mari de creştere şi reuşesc să fie peste nivelul concurenţei, la capitolul preţ de stoc şi încasări pe o perioadă de cinci ani.
Câştigurile au crescut cu peste 24 de procente, comparativ cu cele doar 14 procente pentru organizaţiile non-integrate. Din studiu reiese că directorii financiari din cadrul organizaţiilor financiare integrate sunt mai proactivi în managementul de suport şi de risc decât corespondenţii lor din organizaţiile non-integrate. Aproape 60% din cei chestionaţi au declarat că sunt mai eficienţi în managementul de risc, comparativ cu cele 43 de procente dintre cei din organizaţiile non-integrate.
Organizaţia financiară integrată are oameni de două ori mai bine pregătiţi pentru evenimente de risc major. Când repondenţii IFO au fost rugaţi să îşi evalueze propria pregătire pentru evenimente de risc major, 62% din companiile cu venituri mari mari de 5 miliarde de dolari care s-au confruntat cu un eveniment de risc material în ultimii trei ani au considerat că au fost bine pregătite. Cu mult peste cele numai 29 de procente din repondenţii organizaţiilor non-integrate care au fost în aceeaşi situaţie.
Directorii IFO se gândesc mai des la riscuri
Directorii financiari care realizează un management de risc eficient au şanse mai mari de 1,2 ori ca managementul de risc să raporteze direct lor, adică 54 de procente la 44 de procente. Organizaţiile financiare integratre evaluează şi reacţionează la risc, mult mai bine. Totodată, acestea îşi extind, formal, aceste activităţi la nivel de companie.
Şaizeci la sută din organizaţiile IFO au programe formale de identificare şi management de risc, faţă de doar 51% din organizaţiile non-IFO. Peste 60% din repondenţii de la organizaţiile financiare integrate efectuează monitorizarea de rutină a managementului, comparativ cu doar cele 49 de procente ale directorilor de la organizaţiile non-integrate.
În plus, 51% din entităţile IFO realizează comparaţii cu evenimentele trecute, în timp ce doar 41 de procente din cele cu finanţe non-integrate iau în considerare astfel de situaţii. Directorii financiari cu influenţă îşi îndeplinesc mai eficient agenda, iar cei care deţin o organizaţie financiară integrată consideră că sunt mai eficienţi, în evaluarea şi monitorizarea performanţelor în afaceri, decât corespondenţii lor non-IFO.
Peste 80% comparativ cu numai 57 la sută. Studiul evidenţiază, totodată, că peste 90% din cei care deţin o organizaţie financiară integrată consideră că sunt foarte eficienţi în îndeplinirea cerinţelor financiare şi statutare, faţă de cele 79 de procente din cei cu funcţii financiare non-integrate.
Organizaţia integrată îmbunătăţeşte performanţa operaţională
O organizaţie financiară integrată îmbunătăţeşte performanţa şi creşte capacitatea de răspuns. IFO-urile alocă mai mult timp (21%) activităţilor analitice, precum suportul decizional şi activităţi de control. Acestea raportează cu până la 20 la sută mai multe dimensiuni şi se concentrează mai bine asupra clientului şi activităţilor industriale. Totodată, au acces mai rapid la informaţii şi inspiră încredere în ceea ce priveşte veridicitatea.
Multe dintre organizaţii încă sunt non-integrate, însă viitorul tinde spre organizaţii integrate global. Aproape 70% din directorii financiari consideră că o integrare riguroasă este greu de realizat, însă este necesară.
Concluziile raportului IBM se bazează pe un studiu realizat în vara anului 2007, la care au răspuns peste 1.200 de directori executivi şi financiari din 79 de state care au participat la interviuri sau studii online menite să evidenţieze modul în care profesioniştii finanţelor sunt afectaţi şi îşi controlează performanţa, factorii de risc, operaţiunile şi guvernarea. Participanţii reprezintă organizaţii dintr-o arie largă de companii, din locaţii geografice şi cu venituri diferite.