Apple iPhone se deblochează legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit comisarului UE pentru protecţia consumatorului, Meglena Kuneva, practica Apple de a restricţiona accesul iPhone la anumiţi operatori de telefonie ar putea fi incorectă. Ca urmare,

Potrivit comisarului UE pentru protecţia consumatorului, Meglena Kuneva, practica Apple de a restricţiona accesul iPhone la anumiţi operatori de telefonie ar putea fi incorectă.

Ca urmare, consumatorii nu sunt obligaţi să respecte restricţiile, având tot dreptul să deblocheze propriul aparat. Comisarul Kuneva a recunoscut că este puţin probabil ca acest caz să fie considerat o încălcare a regulilor concurenţei.

Dacă e vorba sau nu despre o încălcare a regulilor UE, "depinde de o gamă de chestiuni factuale, economice şi legale. Apple nu este dominant pe piaţa telefoanelor. De asemenea, operatorii care distribuie iPhone în Marea Britanie, Franţa şi Germania nu sunt dominanţi în pieţele lor".

Decodarea nu încalcă contractul

Potrivit legislaţiei europene, "un termen contractual care are obiectul şi efectul de a limita libertatea consumatorilor de a alege un operator telecom ar putea, în anumite cazuri, să fie considerat de un tribunal naţional ca incorect şi astfel lipsit de obligativitate pentru consumator", se arată într-o scrisoare a comisarului Meglena Kuneva.

Motiv pentru care, atunci când consumatorii îşi deblochează iPhone-ul ar putea să nu se considere că au încălcat contractul. Comisarul s-a referit în special la Directiva Termenilor Contractuali Incorecţi, care are ca scop "prevenirea dezechilibrelor semnificative în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile consumatorilor pe de o parte şi cele ale vânzătorilor şi furnizorilor, pe de alta".

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite