Peste 1.000 de taxiuri trase pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul licenţelor de taxi din Bucureşti se va reduce de la 10.000 la 8.500, iar tariful maxim acceptat va fi de 3,5 lei . Aproape 1.500 de taximetrişti din Capitală trebuie să se

Numărul licenţelor de taxi din Bucureşti se va reduce de la 10.000 la 8.500, iar tariful maxim acceptat va fi de 3,5 lei .

Aproape 1.500 de taximetrişti din Capitală trebuie să se reprofileze. Consiliul General dezbate astăzi un proiect potrivit căruia numărul licenţelor de execuţie pentru transportul în regim de taxi urmează să scadă. Decizia conducerii Primăriei Capitalei vine în urma unui studiu care arată că numărul maşinilor de taxi este mai mare pentru nevoile Bucureştiului, iar tarifele maximale practicate acum sunt exagerate.

Numărul taxiurilor din Capitală va fi redus considerabil în acest an. Primarul Adriean Videanu le-a înaintat consilierilor generali un proiect în urma căruia licenţele pentru taximetrişti ar urma să se împuţineze.
În expunerea de motive a proiectului, Videanu susţine că studiile făcute de municipalitate arată că numărul de taxiuri nu trebuie să depăşească 8.500, adică puţin mai mult de patru maşini la 1.000 de locuitori.


"Licenţele vor ajunge tot la mafioţi"


Decizia reducerii numărului de licenţe i-a mâniat pe unii taximetrişti. De câteva zile, şoferii de taxi au pichetat permanent sediul municipalităţii. Atât legea taximetriei care nu le mai permite firmelor să lucreze cu maşini închiriate, cât şi proiectul primăriei vor lăsa câteva mii de oameni în stradă.

"Am luat maşinile în leasing. Am plătit bani grei la firme să putem obţine o licenţă. Acum, dacă le împuţinează, licenţele vor ajunge tot la mafioţi, iar noi ori rămânem pe dinafară, ori trebuie să dăm şpăgi să nu murim de foame", spune Marin, un taximetrist care protestează în faţa Primăriei Capitalei.


Alţi şoferi spun că limitarea licenţelor nu va rezolva problema neregulilor din domeniul serviciului de taxi. "Dacă reduc licenţele, noi, care rămânem în stradă, nu avem decât să lucrăm ca înainte de 1989, la negru. Facem <> la Gară", ne lămureşte un alt şofer care va rămâne fără licenţă.


De la 7,9 la 3, 5 lei/kilometru


Noul regulament pentru transportul în regim de taxi va fi unul dur. Vechile plăcuţe de pe portiera din spate a maşinii, pe care se află trecut numărul licenţei, vor avea tipărit şi numărul de înmatriculare al maşinii. Asta pentru ca plăcuţele să nu mai poată fi transmise de la o maşină la alta. Mai mult, taximetriştii independenţi nu mai pot să ia pielea de pe client. Vechiul preţ maximal de 7,9 lei pe kilometru a fost redus la 3,5 lei.

Studiul făcut de municipalitate arată că un şofer de taxi poate realiza un profit decent, de 10%, dacă preţul călătoriei este de 1,7 lei pe kilometru. În noul regulament, preţul perceput pentru o călătorie pe timpul nopţii poate fi cu cel mult 50% mai mare decât cel pe timp de zi. Taximetriştii care vor încălca regulile vor rămâne fără licenţe. Mai mult, hotărârea Consiliului General va stabili şi locurile în care pot staţiona taxiurile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite