Cele mai tari MBA-uri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru tinerii romani care studiaza cu precadere in facultati cu profil economic, programele de tip MBA nu mai reprezinta de multa vreme o necunoscuta. Avand in spate peste 100 de ani de istorie pe

Pentru tinerii romani care studiaza cu precadere in facultati cu profil economic, programele de tip MBA nu mai reprezinta de multa vreme o necunoscuta. Avand in spate peste 100 de ani de istorie pe taram american, MBA-ul a devenit, in ultimul deceniu, o optiune pe care o iau in considerare tot mai multi studenti autohtoni. Sa fii admis insa intr-un astfel de program in scoli prestigioase din strainatate nu-i tocmai floare la ureche. Renumita firma de cercetare si consultanta Economist Intelligence Unit (EIU) evalueaza anual cele mai bune scoli de business, in functie de MBA-urile oferite. In 2005, pe primul loc in Top MBA se afla o scoala europeana, IESE Business School, Universitatea din Navarra, Spania.

Ce inseamna MBA?
MBA este un acronim pentru Master of Business Administration, un program in urma caruia absolventul capata o diploma in business management, care valoreaza enorm in acest moment pe piata muncii. Inzestrandu-l pe cursant cu deprinderi practice si cunostinte teoretice cat priveste administrarea reusita a unei afaceri, primul MBA a fost oferit de o scoala americana, Tuck School of Business, in indepartatul an 1900.

In Top 5, doua scoli europene si trei americane
Pentru prima data in istoria clasamentului, pe primul loc se afla o scoala europeana - IESE Business School, din cadrul Universitatii din Navarra, plasata anul trecut pe locul 9. Motivul principal al saltului in clasament: eficienta procesului de incadrare a absolventilor programului de MBA pe piata muncii. Un tanar care si-a obtinut aici diploma de Master of Business Administration se poate astepta la un salariu mediu anual de 142.000$, 96% din absolventi reusind sa-si gaseasca un job in mai putin de trei luni. Concret, IESE MBA dureaza nouasprezece luni, include aproximativ 200 de cursanti, sunt opt candidati pe loc, studentele reprezinta aproximativ 28% din totalul celor admisi, varsta medie a participantilor la program - 28 de ani, 75 de procente din total sunt reprezentate de studenti straini, punctaj mediu GMAT - 685. Taxa pentru cei doi ani de studiu - cam 60.000 euro. In ciuda plasarii unei scoli europene pe primul loc, clasamentul evidentiaza suprematia MBA-urilor, la ele acasa, oferite de scoli americane. Opt din primele zece scoli din clasament se afla in Statele Unite. Asadar, pe locul 2 in top - MBA-ul oferit de Kellogg School of Management, din cadrul Northwestern University, SUA, anul trecut pe locul 1. Programul dureaza 21 de luni, iau parte la el peste 500 de tineri, sunt, de regula, 10 candidati pe loc, varsta medie este de 28 de ani, femeile reprezinta 28% din totalul studentilor, strainii - tot 28%, iar punctajul mediu GMAT - 703. Taxa de studiu - aprox. 35.000$/an. Numele scolii nu vine, asa cum cred multi, de la numele unor cereale de mic-dejun, ci de la familia John si Helen Kellogg care a daruit institutiei 10 milioane de dolari in 1979. Pe locul 3, ca si anul trecut, se afla initiatoarea programelor de tip MBA, Tuck School of Business, parte a Dartmouth College, SUA. In cateva cuvinte: program de 21 de luni, peste 240 de cursanti, 10 candidati pe loc, varsta medie - 28 de ani, 32% studenti straini, punctaj mediu GMAT - 697, taxa de studiu - aprox. 37.000$/an. Locul 4 - tot o scoala americana, anul trecut pe 2 - Stanford Graduate School of Business. MBA-ul dureaza 22 de luni, sunt aprox. 370 de cursanti, 14 candidati pe loc, 35% studente, 35% studenti straini, punctaj mediu GMAT - 716, taxa de studiu - aprox. 38.000$/an. Scoala a fost infiintata in 1925 de un grup de afaceristi din California, in frunte cu Herbert Hoover, absolvent al Stanford University si al 31-lea presedinte al SUA. Locul 5 in Top MBA - o scoala din Elvetia: IMD, International Institute for Management Development. MBA-ul dureaza aici numai 10 luni, sunt admisi in jur de 90 de studenti, 7 candidati pe loc, 20% femei, 98% studenti straini, varsta medie - 30 de ani, punctaj mediu GMAT - 680, taxa de program - 75.000 franci elvetieni (aprox. 56.000$).

Cele patru criterii care stau la baza alcatuirii tipului de mba-uri
In fiecare an din 1998 incoace, EIU a realizat un top al celor mai bune 100 de scoli/MBA-uri din intreaga lume, bazandu-si analiza pe patru criterii esentiale. Primul dintre ele, "open new career opportunities", are in vedere cercetarea mai multor aspecte: diversitatea agentilor de recrutare din scoala, procentul absolventilor de program care si-au gasit un job in trei luni de la finalizarea MBA-ului sau procentul tinerilor care-si gasesc un job prin intermediul serviciilor de consultanta din scoala. Un al doilea criteriu esential, cat priveste calitatea programelor MBA, este dezvoltarea personala/experienta educationala. Sunt vizate aici calitatile corpului profesoral, calitatile studentilor, diversitatea studentilor, calitatea procesului educational. Al treilea criteriu e mai usor de cuantificat: cresterile salariale sau, altfel spus, salariul "post-MBA". Iar cel de-al patrulea ia in discutie existenta/inexistenta asa-numitelor "alumni network" - retelele de absolventi.

Programe de MBA autohtone
In Romania, programele de tip MBA si EMBA (Executive Master of Business Administration) sunt inca la inceputuri, putine universitati incluzandu-le in oferta educationala. Si, de cele mai multe ori, ele sunt initiate si oferite in colaborare cu institutii de invatamant din strainatate, cu traditie in organizarea lor. ASE Bucuresti si Conservatoire National des Arts et Metiers Paris si-au unit fortele si ofera un program de tip EMBA, in urma caruia absolventii primesc doua diplome: Executive Master of Business Administration, acordata de CNAM Paris, si Master in dezvoltarea economica a intreprinderii, acordata de ASE Bucuresti. Prin intermediul Institutului de Administratie Publica si a Afacerilor din Bucuresti (ASEBUSS), si Scoala de Afaceri Romano-Americana ofera un program EMBA, organizat in colaborare cu Kennesaw State University. De asemenea, Open University Business School (Marea Britanie) ofera, prin CODECS, un program MBA in Romania, desfasurat in 11 centre regionale din tara. Un MBA Romano-Canadian este gazduit si de Scoala de Studii Postuniversitare de Management din cadrul aceleiasi ASE, in parteneriat cu Scoala de Management a Universitatii din Ottawa. De asemenea, Institutul Bancar Roman, in colaborare cu City University din Bellevue, SUA, pune la dispozitia celor interesati un MBA de 18 luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite