ţăranii alimentează tractoarele cu untdelemn în loc de motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma utilajelor miroase a clătite şi a gogoşi

Tractoriştii din Obârşia de Câmp - Mehedinţi au pus în practică cu succes, de câteva luni, o metodă inedită ce poate aduce petroliştii în pragul falimentului: ulei de floarea-soarelui în loc de motorină.
Constantin Cocoană este proprietarul a trei tractoare şi spune că e mai avantajos să le alimenteze cu ulei de floarea-soarelui. "La hectarul de arătură se consumă cam 20 de litri faţă de cantitatea de motorină, care se ridica undeva la 35 de litri. ştiţi cum e, ţăranul încearcă să inventeze ceva să fie mai ieftin. Prima dată am băgat jumătate motorină, jumătate ulei şi am văzut că merge brici. Miroase a gogoşi şi clătite după tractoare, dar este rentabil", ne-a declarat Constantin Cocoană. ,,Eu bag în tractorul meu numai ulei de floarea-soarelui şi merge mai bine dacă sistemul de injecţie e pus la punct. Am pus 22 hectare de floarea-soarelui, o să-mi cumpăr şi o presă şi cu 10 tone de ulei cât va ieşi nu voi mai avea nevoie de motorină", ne-a spus alt sătean, Cristian Manea. Anul trecut, pe raza comunei au fost 200 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, iar acum există în jur de 300 de hectare.
Localnicii din Obârşia de Câmp au început să bage ulei de floarea-soarelui şi în ARO. Unul dintre aceştia este Nicolae Casapu, care susţine că ,,ungerea este mult mai bună, iar motorul n-are probleme deoarece cifra octanică este mai mică decât la motorină".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite