O ţară veselă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intorcându-se împotriva întregii clase politice şi a parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a obţinut două rezultate care nu îl avantajează nici pe el, nici pe susţinătorii săi

Intorcându-se împotriva întregii clase politice şi a parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a obţinut două rezultate care nu îl avantajează nici pe el, nici pe susţinătorii săi înfocaţi.

Primul, a izolat complet PD pe scena politică. Democraţii nu mai au niciun aliat. Consecinţele unei asemenea situaţii amare s-au văzut la moţiunea anti-Macovei, când ministrul, sprijinit cu ardoare de PD, a fost executat scurt în Senat. Pentru partidul lui Boc, viitoarele alegeri, oricând vor fi ele organizate, se anunţă un moment extrem de dificil. Dacă PD nu va câştiga un număr de voturi care să-i permită să guverneze singur, va fi mâncat pentru că nu va mai prinde locuri la Palatul Victoria în nicio altă combinaţie.

Al doilea, în mod paradoxal, a întărit poziţia premierului Tăriceanu. La prima vedere, şeful guvernului se află într-o postură jalnică. Echipa sa nu mai dispune de majoritate în parlament, şeful statului îi cere capul, partenerul PD îi este cel mai mare duşman, iar Opoziţia îl ameninţă de câteva ori pe zi cu moţiunea de cenzură. În asemenea condiţii, Cabinetul Tăriceanu ar fi trebuit să fi căzut de mult. În loc să se întâmple asta, premierul şi-a schimbat discursul şi iese la atac folosind aceleaşi cuvinte dure asupra cărora altădată numai Traian Băsescu avea monopol în bătălia politică. Primul-ministru nu mai are de ce să se teamă, din moment ce adversarii săi au ajuns să se anihileze reciproc. Dacă PD părăseşte guvernarea, Tăriceanu ar trece fără probleme prin parlament un guvern monocolor PNL. Deja PSD, PRM şi PC îi cer liderului liberal să scape de miniştrii pedişti. Decizia privind modul în care va face o eventuală restructurare a Executivului îi aparţine numai premierului, iar din acest punct de vedere PD a ajuns la mâna lui Tăriceanu.

Pe de altă parte, Opoziţia nu îşi poate permite să introducă o moţiune de cenzură la adresa guvernului. Demiterea lui Tăriceanu în parlament ar presupune, conform Constituţiei, ca preşedintele Traian Băsescu să facă nominalizarea pentru un nou şef al Executivului. Dacă respinge de două ori candidaţii desemnaţi de preşedinte, parlamentul îşi semnează decizia de dizolvare, ajungându-se la alegeri anticipate, pohta ce o pohteşte Traian Băsescu. Or, PSD, PRM şi PC nu-i pot face un asemenea cadou şefului statului. Am ajunge să avem un preşedinte suspendat, un parlament dizolvat, un guvern demisionar, două referendumuri, alegeri europene, anticipate şi, eventual, prezidenţiale, toate într-un singur an. Ceea ce este cam mult până şi pentru o ţară veselă ca România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite