O ţară cu picioare curate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce se întâmplă azi în fotbalul din România este intolerabil! Cazul jucătorului de la Petroşani, bătut de "gorilele" patronului, vine doar să întregească o imagine generală

Ceea ce se întâmplă azi în fotbalul din România este intolerabil! Cazul jucătorului de la Petroşani, bătut de "gorilele" patronului, vine doar să întregească o imagine generală dominată de legea pumnului şi a banului.

Lăsată în voia ei, ancheta asupra cazului de la Petroşani are toate şansele să se încheie cu înmormântarea dosarului, ba chiar cu împăcarea părţilor - aşa cum s-au petrecut lucrurile în cazul unui alt pumn celebru, administrat de fostul preşedinte al Stelei, Mihai Stoica, unui suporter de la tribuna 0. Lăsat în voia lui, fotbalul din România se va afunda iremediabil în mocirlă. Şi aceasta, pentru că în interior nu există o "masă critică" orientată spre schimbarea în bine.

Teritoriul a căzut sub ocupaţia mânuitorilor de bani negri, a supravieţuitorilor celor mai mizerabile ramuri ale Miliţiei şi Securităţii, a interlopilor care-şi caută onorabilitatea sub luminile reflectoarelor. Toţi aceştia au compus o masă compactă şi o plasă deasă a mâinilor care se spală una pe cealaltă. Aşa încât, cei care visează să amenajeze, din interior, un teritoriu al confruntării cinstite şi al construcţiei la lumina zilei vor pierde mereu.

Lăsat în voia lui de o societate care are de rezolvat şi alte probleme, precum pensiile, sănătatea sau educaţia, fotbalul s-a transformat într-un teritoriu al celor mai reprobabile comportamente. Genţi cu bani plimbate prin tribunele oficiale sau după autocarele echipelor. Acuzaţii incredibile, cum ar fi aceea a milionului de euro strâns de şeful arbitrilor din "munca cu fluierul", acuzaţii la care cel în cauză a răspuns cu jumătate de gură! Tineri sceleraţi, bine "sponsorizaţi" de conducători de cluburi, care urlă sloganuri porcoase sau rasiste atunci când nu se constituie în hoarde violente.

Creat pentru bucuria celor care îl joacă sau îl privesc, fotbalul a devenit mai mult decât o uriaşă afacere. A creat un limbaj universal care-i apropie pe oameni, a născut legende şi modele pentru cei tineri. Din păcate, şansa intrării fotbalului românesc în lumea bună - în traducere, ocazia de a pune mâna pe milioanele de euro din Liga Campionilor - a înfierbântat minţi prost mobilate şi a scos la lumină tot ce poate fi mai rău.

Este datoria societăţii să intervină. Să nu mai lase fotbalul în voia lui. Şi este imposibil ca murdăriile comise cu nesimţire în văzul lumii să nu fie cunoscute, de procurori şi de agenţii serviciilor secrete, în amănuntele lor cele mai puturoase. Dacă este nevoie doar de un gest de voinţă politică pentru asalt, atunci semnalul trebuie dat chiar acum. Altfel, lipsa acţiunii nu se mai cheamă nepăsare, ci complicitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite