O ţară bine "neguvernată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

românii au cumpărat, în ultimul an, cu 30% mai multe haine şi mâncăruri decât în cel precedent, iar şomerii au plecat spre ţările bogate ale UE. Toate acestea s-au întâmplat în timp ce

românii au cumpărat, în ultimul an, cu 30% mai multe haine şi mâncăruri decât în cel precedent, iar şomerii au plecat spre ţările bogate ale UE. Toate acestea s-au întâmplat în timp ce Palatul Victoria a fost mai degrabă un ring de box, în care se ciocneau partidele aflate la guvernare, decât locul din care a fost condusă România. Într-unul dintre rarele momente de consens, coaliţia majoritară a luat totuşi o decizie istorică - a introdus cota unică de impozitare. Situaţia poate fi uşor explicată de adepţii teoriilor liberale, care consideră că economia merge cu atât mai bine cu cât statul se amestecă mai puţin.
Ceva mai greu de înţeles sunt însă motivele pentru care aproximativ jumătate din electorat ar dori ca, după viitoarele alegeri, Alianţa D.A. să rămână la guvernare. În perioada 1996-2000, partidele aflate la putere au plătit scump imaginea pe care şi-au creat-o certându-se mereu, în direct, la televiziune. ţărăniştii au dispărut de pe scena politică, iar PD şi PNL au obţinut un rezultat puţin peste pragul necesar intrării în parlament. Acum, percepţia publicului este radical diferită.
O primă explicaţie a popularităţii de care continuă să se bucure Alianţa - de fapt, mai degrabă democraţii lui Boc şi platformiştii lui Stolojan - se află la Palatul Cotroceni. şi alţi preşedinţi s-au bucurat, în primii doi ani de mandat, de simpatie masivă din partea publicului, dar Traian Băsescu domină, ca nimeni altul, scena politică românească. În consecinţă, tot ceea ce au trebuit să facă cei de la PD a fost să stea cuminţi în umbra liderului lor spiritual şi să aştepte să crească în sondaje.
Dincolo de această teorie, discutabilă şi subiectivă, rămâne realitatea că economia României funcţionează mai bine ca niciodată, că peste câteva zile vom intra în Uniunea Europeană şi populaţia pare a fi dispusă să răsplătească aceste rezultate. Acum. Pentru că primele luni ale anului 2007 vor aduce facturi astronomice la întreţinere, iar beneficiile aderării la UE vor fi resimţite mult mai târziu. Cetăţenii ţărilor care au intrat în UE în 2004 au trecut, la început, printr-o experienţă destul de dificilă, iar rezultatul a fost că la putere au ajuns lideri populişti sau naţionalişti. Poate că, din această perspectivă, pentru a evita astfel de situaţii, Băsescu are dreptate atunci când doreşte să profite de momentul favorabil acoliţilor săi şi să organizeze anticipate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite