Cum tăiem porcul la un an de la regulile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile de animale având carnea infestată sunt în creştere faţă de anii precedenţi

Târgumureşenii preferă, mai nou, să cumpere carnea din magazin. Aceasta are legătură şi cu faptul că oamenii nu mai au voie să sacrifice porci între blocuri.

Sacrificarea porcului pentru consum propriu este permisă şi în acest an la modul tradiţional, prin respectarea unor condiţii sanitar veterinare şi fără a pricinui chinuri animalului. Pe de altă parte, dacă în cele patru abatoare din judeţ examinarea cărnii este asigurată permanent, acelaşi lucru trebuie făcut obligatoriu şi în gospodării, spre a se descoperi cazurile de trichină. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare Mureş, Ioan Rusu, până acum au fost depistate 19 cazuri în Mureş, din care 9 la porc domestic, 2 la mistreţ şi oarecum surprinzător, 8 la urs. Oricum, la porcul domestic numărul cazurilor de infestare la este în descreştere semnificativă, cu 10 cazuri faţă de anul precedent. „După tăiere, mostrele de ţesut se aduc la circumscripţiile sanitar-veterinare din cele 102 comune din judeţ, împreună cu, o noutate în acest an, crotalia individuală a animalului, pentru ca acesta să fie radiat din evidenţe. Şi tot în premieră, la sediul Direcţiei Sanitare timp de două zile, au fost instruite 496 persoane, acei măcelari ce obişnuiesc să taie porcii în comunităţile din care aparţin”, a declarat Ioan Rusu.

Oamenii preferă să cumpere carnea


Efectivul total de porci existent în gospodării este în jur de 150.000, din care e de presupus că se vor sacrifica, în decembrie, cu circa 40.000, mult mai puţini decât în alţi ani. Asta deoarece populaţia preferă să cumpere de la magazin carnea, ceea ce nu înseamnă că nu îşi poate face cârnaţ, caltaboş ori sângerete acasă. Sistemul vechi în care o persoană ţinea trei porci, dintre care unul pentru consum propriu şi alţi doi pentru vânzare  nu mai funcţionează, din cauză că această comercializare a animalului viu nu mai e permisă decât în cadrul comunei. „Încetul cu încetul mureşenii se conformează legislaţiei în vigoare. De pildă anul trecut în Târgu Mureş cel puţin, n-au mai fost văzuţi sau auziţi porci guiţând a moarte printre blocuri, iar în localităţile urbane în care oamenii vor fi prinşi făcând aşa ceva pe domeniul public, vor fi amendaţi serios, sumele ridicându-se până la 7 - 8.000 lei”, a arătat şeful DSV. Pe de altă parte Poliţa Comunitară Târgu Mureş nu are reglementări specifice pentru a sancţiona tăierea porcului pe domeniul public. „Noi putem, eventual, să îi amendăm cu 2-300 de lei pentru că au murdărit locul acela”, a spus Viorel Filip, şeful Serviciului Public Poliţia Comunitară.   

Pentru sarmalele dvs

Ingrediente pentru reteţa tradiţională de sarmale: 800 g de carne de porc fără os, 4-5 kg de varză acră, 4 cepe, 100 g de pastă de roşii, 1,5 l apă, 2 g boia ardei dulce sau iute, 250 g untură de porc sau ulei, 100 g de orez, 5 g piper negru boabe, 20 de g sare iodată, 20 de g zahăr, 2-3 frunze foi de dafin şi 2-3 felii de pâine cu coajă înmuiată în apă şi stoarsă bine. Verificaţi dacă soţia sau prietena cunoscu modul de preparare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite