Nimeni nu taie copaci fără avizul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toaletarea sau defrişarea copacilor, numai în urma constatărilor din teren Arborii situaţi pe domeniul public sau privat din Capitală nu pot fi defrişaţi sau toaletaţi de către

Toaletarea sau defrişarea copacilor, numai în urma constatărilor din teren

Arborii situaţi pe domeniul public sau privat din Capitală nu pot fi defrişaţi sau toaletaţi de către oricine, la voia întâmplării. Pentru executarea unor astfel de acţiuni asupra vegetaţiei dendrologice este obligatorie obţinerea unui aviz din partea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (A.L.P.A.B.).

Cetăţenii care constată necesitatea operaţiunilor de toaletare sau chiar defrişare a unor copaci trebuie să depună o cerere scrisă la Registratura Primăriei Municipiului Bucureşti, către A.L.P.A.B. Cererile nu se depun la Administraţia Domeniului Public (A.D.P.) de sector deoarece se prelungeşte mult perioada de soluţionare.

Cererea de eliberare a avizului trebuie să conţină adresa exactă unde este amplasat arborele, persoanele de contact şi numerele de telefon ale acestora. A.L.P.A.B. instituie o comisie de verificare a cererilor. În baza solicitărilor, inspectorii verifică în teren starea vegetaţiei.

În funcţie de cele constatate, inspectorii emit sau nu avize de toaletare. "Cetăţeanul poate face, de exemplu, cerere de tăiere definitivă a copacului. Noi pe teren, însă, putem constata că nu e cazul să se defrişeze şi că este suficientă toaletarea. Ne deplasăm la faţa locului şi, în funcţie de ceea ce vedem acolo, eliberăm sau nu avizele", a spus Anişoara Pricopie, şeful Serviciului Avize din cadrul A.L.P.A.B.

În ceea ce priveşte defrişarea arborilor, inspectorii transmit Nota de Constatare către Comisia de Ecologie şi Protecţia Mediului în vederea aprobării. Termenul de soluţionare a cererilor este de 30 de zile de la data înregistrării.

Termenul de valabilitate a avizelor este de un an de la data emiterii şi nu este sinonim cu un termen de execuţie. Lucrările de toaletare sau defrişare sunt executate de ADP-urile de sector, după ce A.L.P.A.B. a eliberat avize în acest sens.

Toaletarea, doar în anumite perioade

"ADP-ul defrişează copacii dacă aceştia au cilindrul central putred, sunt uscaţi pe mai mult de 80% din suprafaţa lor, au şerpante despicate sau prezintă scorburi mari. Arborii se toaletează, adică li se înlătură anumite ramuri, în momentul în care acestea sunt înclinate peste acoperişuri, faţade ale blocurilor, fire electrice stradale sau locuri de joacă.

Crengile care afectează vizibilitatea semnelor de circulaţie sunt, de asemenea, toaletate. Operaţiile de toaletare sau defrişare se realizează în anumite perioade ale anului. Echipele ADP-ului execută toaletări doar în perioadele de repaus vegetativ.

Ramurile se reduc numai între 15 septembrie şi 15 noiembrie, cu decalare în funcţie de temperaturile pozitive, în scopul cicatrizării rănilor sau între 15 februarie şi 30 martie cu decalare în funcţie de prezenţa îngheţurilor târzii şi pornirea în vegetaţie a speciilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite