"Aţi susţinut revoluţia portocalie în Ucraina, acum trebuie să plătiţi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin a adoptat o poziţie de forţă şi ţine s-o anunţe public. Astfel, cu mai puţin de o lună înaintea întâlnirii la nivel înalt G8 ce se va desfăşura în oraşul

Preşedintele Vladimir Putin a adoptat o poziţie de forţă şi ţine s-o anunţe public. Astfel, cu mai puţin de o lună înaintea întâlnirii la nivel înalt G8 ce se va desfăşura în oraşul lui natal, Sankt Petersburg, el a avut o întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de ştiri din ţările respective, care s-a desfăşurat la reşedinţa sa de lângă Moscova, Novo Ogarevo. Cu acest prilej, el a ţinut să reamintească felul cum vede relaţiile cu Europa în domeniul energetic: "Nu va exista un gest unilateral din partea Rusiei". În ce priveşte raporturile Moscovei cu Ucraina, criza din iarna trecută şi faptul că acum această ţară trebuie să achite un preţ mare pentru gaze naturale, el le-a spus europenilor: "Aţi susţinut revoluţia portocalie în Ucraina de acum doi ani. Acum trebuie să plătiţi pentru asta!". Pe de altă parte, Putin a apreciat că ceea ce uneşte Rusia şi SUA e mai important decât ceea ce le separă, dar a ţinut să amintească faptul că Moscova nu va primi lecţii de la Washington în cazul drepturilor omului. Se spune că este "cel mai călduros" comentariu făcut de el la adresa SUA după mai multe luni de încordare.
Totodată, el a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă obţinerea independenţei de către teritoriile separatiste, arătând că separarea Muntenegrului de Serbia şi posibila proclamare a independenţei Kosovo ar putea constitui "precedente negative" pentru enclavele separatiste din spaţiul fostei URSS şi care ar putea avea un impact dezastruos şi asupra Spaniei, Franţei sau Italiei. Putin s-a referit şi la impactul pe care îl va avea independenţa Muntenegrului asupra republicilor separatiste Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. Evocând aspiraţia dobândirii independenţei de albanezii din Kosovo, el a apreciat că "aceasta va afecta nu doar Abhazia sau Osetia de Sud, ale căror popoare se vor arăta nedumerite de ce albanezii se pot separa, iar ele nu, dar va avea consecinţe şi asupra unor ţări occidentale".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite