"De ce sustinatorii lui Bin Laden sunt numiti teroristi, iar ucigasii de copii sunt numiti rebeli?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* "Eu nu va sugerez sa-l invitati pe Bin Laden la Casa Alba pentru negocieri, cum imi puteti cere sa port tratative cu ucigasii de copii?" * In timp ce sefii de state din Vest promit Kremlinului "sustinere totala" in lupta impotriva terorismului, serviciile secrete ale acelorasi state intretin contacte cu cecenii * "Unele medii politice din Occident vor sa slabeasca Rusia, la fel cum romanii au vrut sa distruga Cartagina"

Pentru prima oara de la izbucnirea crizei de la Beslan, presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit cu jurnalistii straini. O serie de specialisti pe probleme rusesti de la mari publicatii din Occident au fost invitati la resedinta prezidentiala de la Novo Ogorevo, situata la periferia Moscovei. Timp de trei ore si jumatate, Putin le-a raspuns la intrebari, mai intai impasibil, apoi din ce in ce mai taios si mai enervat. Potrivit relatarilor de presa, ceea ce a declansat furia presedintelui a fost sugestia ca situatia din Cecenia s-ar putea rezolva prin negocieri politice cu separatistii. "Eu nu va sugerez sa-l invitati pe Osama bin Laden la Bruxelles sau la Casa Alba si sa discutati cu el, sa-l intrebati ce doreste si ce puteti sa-i oferiti ca sa va lase in pace!" a spus liderul de la Kremlin. Putin s-a aratat exasperat de "dublul standard al Occidentului": pe de o parte, liderii occidentali asigura Moscova de sustinere totala in lupta impotriva terorismului, de cealalta parte, serviciile secrete ale acelorasi tari, "care n-au abandonat mentalitatea razboiului rece", intretin legaturi cu "aceia pe care presa ii numeste "rebeli"". "De ce sustinatorii lui Bin Laden sunt numiti teroristi si oamenii care omoara copii sunt numiti rebeli?", s-a revoltat presedintele. Putin crede ca teroristii ceceni sunt folositi de "anumite state" (pe care nu a vrut sa le numeasca) pentru a "slabi Rusia din interior", provocandu-i dezintegrarea prin propagarea separatismului in Caucaz si transformand zona intr-un "centru de foc" care sa ameninte Federatia. "Exista musulmani de-a lungul Volgai, in Tatarstan si Baskortostan. Cecenia nu e Irak. Nu e asa departe. Este pe teritoriul nostru. Se pune problema integritatii noastre teritoriale", a explicat Putin. "Este o varianta iugoslava aici. Ar fi greu de imaginat consecintele unui asemenea scenariu pentru lumea intreaga. Ganditi-va ca suntem o putere nucleara".
Versiunea oficiala: teroristii voiau sa provoace un conflict interetnic in regiune
Serviciile secrete rusesti au dat, luni, publicitatii primele concluzii asupra evenimentelor de la Beslan. Comandoul terorist, condus de aceiasi lideri care au participat la atacurile din iunie asupra Ingusetiei, si-a propus sa provoace haos in regiune, extinzand conflictul din Cecenia in intreg Caucazul. De data aceasta, ar fi trebuit sa provoace un razboi intre Osetia de Nord si Ingusetia, republici ruse care au si populatie musulmana, si crestina. Teroristul capturat viu a recitat in fata camerelor de luat vederi o poveste ce parea dictata de FSB: comandoul ar fi actionat la ordinele comandantilor ceceni Aslan Mashadov si Samil Basaiev, care le-ar fi ordonat sa "provoace razboiul in Caucaz". Alaturarea celor doua nume pare o dovada ca "placa" a fost sugerata de FSB: se stie ca liderul moderat Aslan Mashadov este cel care doreste independenta Ceceniei prin "lupta dreapta" si negocieri cu Rusia, in timp ce Samil Basaiev, un terorist notoriu, autorul luarilor de ostatici de la Pervomaiskoie, Budionovsk si Dubrovka, soldate cu sute de victime, doreste "distrugerea ocupantului prin orice mijloace". Intre cei doi lideri domneste o dusmanie apriga, Basaiev acuzandu-l pe Mashadov ca este "omul Moscovei". In schimb, Rusia nu face diferenta intre cei doi lideri separatisti, pe care-i considera, in mod egal, teroristi periculosi. Teroristul capturat mai spune ca din comandoul de la Beslan ar fi facut parte "arabi, uzbeci, ceceni si oameni de alte nationalitati". "Ne-am adunat in padure si Colonelul - asa i se spunea - a spus ca trebuie sa ocupam scoala din Beslan. L-am intrebat de ce si a spus: pentru ca trebuie sa declansam razboiul pe intreg teritoriul Caucazului de Nord", a declarat el. Autoritatile ruse au identificat patru lideri ai comandoului - toti ucisi in timpul operatiunii de vineri. Ei sunt: Vladimir Hodoiev, supranumit Abdullah, un oset care a luptat alaturi de Basaiev in recentele atacuri din Ingusetia, Fantomas, un bodyguard al lui Basaiev al carui nume exact nu a fost dezvaluit, Magas, un comandant al unui grup terorist ingus numit Jamaat este aliat al separatistilor ceceni, si Colonelul, un rus fost ofiter de politie trecut de partea teroristilor. Comandoul a numarat in total 32 de membri. Un oficial de la Kremlin citat de agentiile de presa a anuntat ieri ca 20 de membri ai fortelor speciale ruse si-au pierdut viata la Beslan, unii dintre ei fiind impuscati chiar de rudele ostaticilor in confuzia produsa dupa primele explozii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite