"Sunt surprins de nerăbdarea lui Băsescu de a se alătura popularilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Grupului Liberal din Parlamentul European, Graham Watson, va participa, începând de astăzi, la o importantă reuniune la Bucureşti pentru evaluarea gradului de pregătire a României în

Liderul Grupului Liberal din Parlamentul European, Graham Watson, va participa, începând de astăzi, la o importantă reuniune la Bucureşti pentru evaluarea gradului de pregătire a României în vederea aderării la 1 ianuarie 2007. Evoluţiile politice, mai ales proiectul fuziunii PNL-PD, sunt urmărite cu mare interes de Grupul Liberal, una dintre forţele politice care susţin integrarea României.
- Care este scopul reuniunii de la Bucureşti care începe miercuri seara şi ce agendă aveţi?
- Aceasta este una dintre întâlnirile regulate dintre membrii de frunte ai Grupului Liberal pe care le desfăşurăm în ţările membre şi candidate UE, dar desigur noi suntem interesaţi în mod deosebit să vizităm Bucureştiul înaintea Raportului Comisiei despre gradul de pregătire al României pentru a se alătura UE în 2007.
- Cine va participa din grupul dumneavoastră?
- Vom avea ceea ce se numeşte o întâlnire a Biroului Grupului, ceea ce înseamnă participarea liderilor delegaţiilor naţionale. Vom fi în total vreo 15 persoane.
- Care este opinia dumneavoastră privind recentele anunţuri din România despre o fuziune între PNL şi PD şi posibila lor intrare în Partidul Popular European?
- Eu îmi amintesc că acum un an de zile primul-ministru Tăriceanu a propus Partidului Democrat o astfel de fuziune. Această propunere a fost făcută mai degrabă în mod privat decât public şi partidul domnului Băsescu a respins-o. Dacă domnul Băsescu şi-a schimbat opinia, acesta este un lucru bun, pentru că întotdeauna este bine să fie întărită forţa politică liberală de centru. Dar să fie făcut un anunţ care să predetermine ce orientare va avea acest nou partid este o mişcare deosebit de îndrăzneaţă.
- Puteţi să comentaţi semnificaţia faptului că în parlamentul olandez au avut loc discuţii despre ratificarea Tratatului de aderare, iar creştin-democraţii olandezi au anunţat că vor vota împotriva ratificării şi a intrării României în 2007?
- Din cauza aceasta sunt atât de surprins să văd că domnul Băsescu este atât de nerăbdător să se alăture grupului creştin-democrat la nivel european. Pentru că este exact forţa care creează dificultăţi intrării României şi Bulgariei în UE. Liberalii au fost întotdeauna foarte clari în sprijinirea României pentru intrarea în UE la timp, dacă îndeplineşte toate criteriile. şi ştiu că şi în parlamentul olandez liberalii au anunţat că votează pentru intrarea României.
- Ceea ce se spune în România este că Grupul Liberal în Parlamentul European este cu mult mai puţin important decât Grupul PPE. Aţi putea să comentaţi posibila retragere a delegaţiei conservatorilor britanici sub conducerea noului lor lider, David Cameron, şi zvonurile de la Bruxelles cum că ar dori să intre în Alianţa liberală?
- Este în mod sigur adevărat că David Cameron vrea ca delegaţia conservatorilor britanici să părăsească Grupul Partidului Popular European, dar eu cred sincer că nu este posibil să se alăture Alianţei liberale. Ei nu împărtăşesc deloc valorile politice liberale şi ei nu doresc să ni se alăture şi nici noi nu dorim să îi avem în grupul nostru. Ceea ce rămâne sigur însă este că PPE va deveni tot mai slab pe măsură ce delegaţia britanică a conservatorilor şi foarte probabil şi alte partide îi vor părăsi, pe când Grupul Liberal este singurul care a crescut în mod constant şi în număr, şi în idei şi acum este mai mare ca oricând.
- În cazul unei fuziuni dintre PD şi PNL, credeţi că europarlamentarii din Grupul Liberal vor sprijini în continuare intrarea României în anul 2007 sau anumite lucruri se pot schimba?
- Problema unei fuziuni între două partide din România nu va afecta opinia noastră despre intrarea României în 2007 dacă îndeplineşte criteriile. Aceasta a fost părerea noastră de mai bine de 10 ani şi nu se va schimba acum. Este o chestiune politică domestică a României, mai mult decât o problemă europeană.
- În ceea ce priveşte întâlnirile de la Bucureşti, aveţi în agendă reuniuni şi cu alte persoane decât din Partidul Liberal din România?
- Îl vom întâlni cu certitudine pe domnul Voiculescu şi membri ai partidului său. În Parlamentul European, reprezentanţii acestui partid participă la reuniuni împreună cu Grupul Liberal. Am cerut o întâlnire cu domnul Băsescu, pe care îl cunosc, l-am întâlnit în diferite ocazii şi, dacă are timp, voi fi foarte încântat să-l reîntâlnesc.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite