"Nu mai suport presiunile mafiei!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotarat sa-si puna capat zilelor, omul de afaceri s-a aruncat de la etaj, dupa ce se chinuise sa se spanzure

O stire socanta a spart ieri dimineata suvoiul de informatii despre rezultatul scrutinului de duminica: Cunoscutul om de afaceri Mihai Erbasu a fost gasit mort luni dimineata in piscina vilei sale din Snagov. In jurul orei 7, administratorul imobilului a descoperit cadavrul in bazinul de inot al vilei, care era aproape gol. Doua posibile explicatii au aparut imediat: fie victima a cazut accidental de la etajul imobilului, fie s-a aruncat in piscina. Aceasta a doua varianta este cea luata in calcul acum de politistii si procurorii criminalisti. Si asta pentru ca in subsolul casei a fost gasit un cordon rupt si urme de sange. Anchetatorii presupun ca Erbasu a incercat sa se sinucida prin spanzurare, dar datorita greutatii mari a corpului sau latul folosit s-a rupt. Mihai Erbasu a ajuns la vila sa din Snagov duminica dimineata. De obicei el venea aici numai insotit de sotie. Duminica a fost vazut singur. Atunci cand a fost descoperit mort in piscina era imbracat asa cum venise din oras, cu camasa si cravata, avea ceasul la mana. Potrivit unor surse din Politie si Parchet, el ar fi lasat mai multe scrisori familiei. Ieri, cadavrul victimei a fost examinat la Institutul de Medicina Legala. Considerat printre cei mai bogati oameni de afaceri romani (in jur de 100 milioane de dolari), Erbasu detinea controlul asupra mai multor afaceri in domeniul constructiilor civile si industriale.
El mai era proprietarul a doua hoteluri si al unor ferme de animale. Cu una dintre firmele sale, Mihai Erbasu a castigat licitatia pentru contorizarea blocurilor in cartierele Vitan, Rahova, Militari, Grivita, din Bucuresti. Erbasu era si unul dintre principalii sponsori ai Clubului Dinamo Bucuresti, el sprijinind in special echipele de baschet. Potrivit avocatei Paula Iacob, aflata ieri la Snagov, probabil in calitate de reprezentant al familiei pe langa autoritati, pe corpul victimei nu existau urme de violenta. Criminalistii au exclus, de altfel, din capul locului varianta unui omor. De cateva zile, Erbasu se afla intr-o stare de stres puternic si avea probleme cu tensiunea. Apropiatii nu exclud posibilitatea ca el sa fi cazut de la etaj in piscina aproape goala.
O cariera politica zbuciumata
La declansarea revolutiei din decembrie 1989, Mihai Erbasu avea cu putin peste 47 de ani si era un promitator director al Intreprinderii de Constructii Edilitare si Drumuri Bucuresti. Din 1990, a preluat fraiele unei societati comerciale din acelasi domeniu. Cum singur recunostea, la inceput a cochetat cu Partidul National Liberal, condus de Radu Campeanu. I s-a parut insa ca formula politica promovata de acesta nu are viitor in Romania si ca acesta apartine mai degraba unor formatiuni de coloratura socialista sau social-democrata. S-a inscris in PSM. A fost ales in functia de vicepresedinte al PSM si desemnat pe locul intai la Bucuresti pe lista de senatori ai partidului, cu intentia expresa de a promova acolo legi privitoare la protectia intreprinzatorilor romani si la incurajarea investitorilor mici si mijlocii. La o jumatate de an de la alegeri si-a prezentat demisia din PSM, apreciind ca o seama de fruntasi ai partidului vehiculeaza idei in neconcordanta cu noile realitati romanesti, idei ce apartin mai degraba trecutului decat pezentului si viitorului. El anunta intr-o scrisoare adresata presedintelui Ilie Verdet ca, dupa o perioada de reflectie, isi va gasi locul intr-un partid socialist modern. "Eu raman un om al stangii". A crezut ca a gasit un asemenea partid in Alianta pentru Romania, in februarie 2000 fiind ales in fruntea organizatiei din Capitala a acestei formatiuni, iar o luna mai tarziu desemnat, in mod oficial, candidatul sau la Primaria Bucurestiului. Despre el, Teodor Melescanu spunea ca este omul cel mai nimerit sa puna in practica sloganul partidului "Mai putina politica, mai multa administratie". Mihai Erbasu spunea ca n-a dat pentru partide nici 1 la suta din ceea ce a castigat, "deci n-o sa saracesc din politica". Confruntarea electorala nu i-a dat insa castig de cauza, iar Mihai Erbasu a preferat sa se dedice profesiei, si nu politicii.
In scrisoarea de adio, Mihai Erbasu invoca si probleme financiare
Intr-un interviu dat publicitatii in urma cu patru luni, omul de afaceri denunta "relele tratamente" la care este supus in Romania investitorul autohton, precum si presiunile politice facute asupra investitorilor
Anchetatorii au gasit o lunga scrisoare de adio, lasata familiei sale, prin care isi cerea scuze pentru gestul sau. "Nu am facut rau nimanui niciodata in viata mea. Nu am nimic sa-mi reprosez, dar am luat aceasta hotarare pentru ca nu mai suport presiunile mafiei", a dezvaluit Mihai Erbasu in scrisoarea de adio pe care a lasat-o familiei sale. In epistola adresata copiilor sai si sotiei sale, Mihai Erbasu ii sfatuieste pe acestia sa ramana uniti, cinstiti si curati, sperand ca astfel ei vor rezista mai bine decat a facut-o el. Interesant este insa ca Mihai Erbasu nu era cunoscut ca un afacerist aflat in dificultati financiare. Si mai curios este faptul ca moartea lui a survenit chiar la cateva ore dupa anuntul rezultatelor din al doilea tur al localelor. Intr-un interviu dat publicitatii in urma cu aproximativ patru luni de zile, Mihai Erbasu denunta "relele tratamente" la care este supus in Romania investitorul autohton. "Investitiile nu trebuie sa aiba culoare politica si nici granite", spunea Mihai Erbasu, aratand ca, pe vremea cand era consilier la Consiliul General al Primariei Capitalei, a observat ca se intampla lucruri neortodoxe, la care nu a dorit sa ia parte. Precizam ca Erbasu a demisionat din aceasta functie in urma cu doi ani. "Am plecat si din cauza faptului ca mi-am dat seama ca se vrea constituirea unui grup de interese ce doreste sa profite fie de fondurile internationale, fie de fondurile de la buget, aceste fonduri finantand lucrarile de constructii pentru drumuri, termoficare etc." Mihai Erbasu dezvaluia atunci ca, in domeniile investitiilor si constructiilor, firmele care stiu sa lucreze si care respecta legile sunt inlaturate de pe piata "prin metode neortodoxe sau cu o spoiala de legalitate". "Cred ca ceea ce se intampla in Romania este un joc de interese in care-si dau mana unii membri din partidele intregului spectru politic", spunea Mihai Erbasu, indignandu-se ca pe piata romaneasca izbandesc nu marile societati, serioase, ci firmele care lucreaza 90% in economia subterana. Omul de afaceri s-a adresat public presedintelui Romaniei si primului-ministru, semnalandu-le aceste lucruri grave.
59 miliarde de lei, datoriile catre stat ale firmelor familiei Erbasu
Mihai Erbasu detinea sau era actionar la mai multe societati, inclusiv prin intermediul fiului si sotiei sale, majoritatea companiilor avand ca obiect de activitate constructiile. La momentul sinuciderii, datoriile companiilor care au fost detinute de Erbasu catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale se ridicau la aproximativ 59 de miliarde lei. Cea mai mare societate pe care o detinea este S.C. Constructii Erbasu SA, care are datorii totale de 17,5 miliarde lei. O alta societate, unde era presedinte al Consiliului de Administratie, este Erbasu Edil Construct SA, care inregistreaza in momentul de fata datorii catre buget insumand 8,2 miliarde lei. Fiul sau, Marius Alexandru, a condus o vreme o alta societate a tatalui Erbasu Expert Construct SA, care are de platit statului dari in valoare de peste 22 de miliarde lei. Alte doua societati, Erbasu Total Construct SA, administrata de fiul sau, si Erbasu General Construct SA, unde administrator era nepotul sau Romeo Cristian, au de platit statului datorii de aproximativ 11 miliarde lei. Din evidentele Ministerului Finantelor reiese ca pentru toate aceste datorii Erbasu obtinuse esalonari de plata pe diferite perioade de timp, esalonari ale caror grafice de rambursare fusesera respectate pana in momentul mortii acestuia. Erbasu mai era actionar la alte doua societati fara datorii: Erbecar SA Dragomiresti si Banca Romaneasca Bucuresti SA, sucursala Constanta. La fel ca cele doua societati, Mihai Erbasu mai era asociat la firma Erbacom SRL, firma care nu apare in evidentele Fiscului cu datorii catre stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite