"Nu sunt suficient de mulţi români aici încât britanicii să-i cunoască bine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României de la Londra, Răduţa Matacehe, povesteşte pentru Adevărul despre momentul greu prin care a trecut comunitatea românească în Marea Britanie în

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României de la Londra, Răduţa Matacehe, povesteşte pentru Adevărul despre momentul greu prin care a trecut comunitatea românească în Marea Britanie în perioada campaniei media îndreptată împotriva muncitorilor români. Paradoxal, crede oficialul, spaima nejustificată a unor tabloide britanice inoculată oamenilor că, după 1 ianuarie 2007, va exista o invazie de români, a unit românii aflaţi în regat. Aceştia au făcut o campanie de lobby pe lângă premierul Blair, au trimis scrisori ministrului de interne, John Reid, şi parlamentarilor din Camera Comunelor, cerând nediscriminarea celor de acasă.

- Câţi români se află în acest moment în Marea Britanie?
- În absenţa unor statistici clare ale Ministerul britanic de Interne şi pe baza datelor pe care le avem noi despre numărul de vize, de prelungiri de vize, de permise de şedere eliberate, estimăm că, la ora actuală, în jur de 50.000 de români se află legal în Marea Britanie. Circa şapte mii dintre ei sunt deja cetăţeni britanici, ei reprezentând emigraţia mai veche. Ceilalţi sunt veniţi în ultimii ani, după 90.
- Cum sunt priviţi românii de către britanici?
- Există o elită: tineri români care lucrează în centrul financiar londonez pentru mari companii financiare, de avocatură şi consultanţă şi care au o calificare deosebită. Există români care lucrează în sectorul de desfacere a bunurilor, la firme specializate pe risc de afaceri sau ţară. Foarte mulţi studenţi români învaţă în universităţile britanice cu renume. Există şi un alt segment: români care lucrează în domeniul hotelier, în restaurante, serviciu în familii britanice. Toţi sunt însă oameni oneşti care muncesc enorm de mult, pentru a câştiga sau a învăţa mai mult şi mai ales pentru a-şi ajuta familiile, acasă, în Romania. Companiile britanice sunt mulţumite de angajaţii lor din România: românul este un bun profesionist şi unul care pune mult suflet în tot ceea ce face. Eu, una, cred că nu sunt suficient de mulţi români aici, astfel încât britanicii să ajungă să-i cunoască bine şi să nu generalizeze. Există însă şi români certaţi cu legea în Regatul Unit, un segment mic, oameni care cereşesc, fură şi care au intrat în vizorul poliţiei britanice stricând imaginea bună creată de ceilalţi concetăţeni aflaţi aici. Proporţia elitelor este mai mare decât în orice altă ţară în care există imigraţie românească.
- Cum vor influenţa restricţiile pe piaţa muncii, anunţate de MAI londonez, viaţa românilor în Marea Britanie?
- Decizia este regretabilă şi restricţiile nu sunt în interesul Marii Britanii. Noi am pledat pentru un tratament nediscriminatoriu al românilor comparativ cu cetăţenii statelor intrate în UE în 2004. Din motive diverse, inclusiv de politică internă, Londra a luat decizia impunerii acestor restricţii pentru noi. Însă, paradoxal, mai mulţi români vor reuşi să muncească legal în Marea Britanie decât până acum. Există câteva prevederi flexibile anunţate de ministrul Reid, care subliniază nevoia de întreprinzători, adică oameni care îşi deschid propria afacere în domeniul serviciilor sau ale altora. La cererea cercurilor de afaceri, guvernul de la Londra poate deschide piaţa muncii în cazul României şi în alte domenii decât agricultură şi procesare alimentară. Pe 31 octombrie vom începe discuţiile cu partea britanică pentru a vedea cum vor fi aplicate concret restricţiile. Pentru că anunţul ministrului Reid a fost unul declarativ, urmând ca el să ia forma unei legi care va fi supusă votului parlamentului. Abia atunci vom avea o vedere clară asupra situaţiei pentru muncitorii români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite