O sucursală bancară la 4.000 de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona euro, o unitate deserveşte 1.750 de locuitori, mai puţin de jumătate comparativ cu situaţia înregistrată în ţara noastră Cu un număr de 255 de unităţi la un milion de

În zona euro, o unitate deserveşte 1.750 de locuitori, mai puţin de jumătate comparativ cu situaţia înregistrată în ţara noastră

Cu un număr de 255 de unităţi la un milion de locuitori, densitatea bancară din România depăşeşte totuşi media din regiune.

Din dorinţa de a vinde cât mai multe produse şi de a fi cât mai aproape de potenţialii clienţi, băncile de pe piaţa românească continuă să-şi extindă reţeaua de unităţi de la an la an. Astfel, în 2007, reţeaua instituţiilor de credit a crescut cu aproximativ 1.100 de unităţi, similar anului anterior.

Cu un număr de aproximativ 5.500 de unităţi şi cu o populaţie de 21,53 milioane de locuitori în 2007, România prezintă o densitate bancară de 25,5% (măsurată ca număr de unităţi bancare la 100.000 de locuitori).

Mai exact, în medie, o unitate bancară deserveşte un număr de 3.921 de locuitori, arată un studiu al UniCredit Ţiriac Bank. "Densitatea bancară din România este încă una destul de redusă comparativ cu cea a statelor din Uniunea Europeană. Probabil va mai trece ceva timp până vom atinge media europeană", a apreciat Radu Graţian Gheţea, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank.

Jumătate din reţea, la CEC Bank, BRD şi BCR

În zona euro, o unitate bancară revine unui număr de 1.750 de locuitori (o densitate de 57,1%), mai puţin de jumătate comparativ cu România. În ceea ce priveşte gradul de concentrare a sucursalelor din sectorul bancar românesc, acesta este unul foarte ridicat.

CEC Bank, BRD şi BCR deţin un număr cumulat de peste 2.700 de uniţăti bancare, ceea ce reprezintă jumătate din total. Cea mai extinsă reţea aparţine CEC Bank, cu un număr de aproximativ 1.400 de agenţii (560 la oraşe şi 840 la sate). Cea de-a doua poziţie în topul sucursalelor bancare este ocupată de BRD, care a devansat BCR în toamna anului 2006.

Astfel, BRD deţine în prezent peste 800 de unităţi, în timp ce BCR numără în jur de 575 de agenţii. Trebuie avut în vedere faptul că sunt unele bănci specializate care îşi desfăşoară activitatea printr-o singură sau prin câteva sucursale care se adresează unui număr restrâns de clienţi.

În ceea ce priveşte evoluţia numărului de unităţi bancare în acest an, Gheţea consideră că această decizie a băncilor va depinde foarte mult de raportul cost-profit.

"Depinde în ce măsură activitatea bancară într-o anumită zonă este considerată una profitabilă. Există zone în care deschiderea unei sucursale merită chiar dacă presupune costuri ridicate, în timp ce în alte zone acest lucru s-ar putea dovedi neprofitabil chiar şi cu un cost minim", a spus Gheţea.

Peste media din Ungaria şi Cehia

Faţă de media înregistrată în Europa Centrală şi de Sud-Est cu numărul de sucursale la un milion de locuitori (242 sucursale la un milion de locuitori), România se situează, cu un nivel de 255 de unităţi, peste acest nivel. Cea mai mică densitate bancară din zonă aparţine Letoniei, unde aproape 10.000 de locuitori se îngrămădesc la ghişeul unei unităţi.

Letonia este urmată de vecinii noştri de la vest, ungurii, care au la dispoziţie un număr de 151 de unităţi la un milion de locuitori. Densităţi mai scăzute decât ale României se întâlnesc şi în alte state din zonă, precum Estonia, Cehia, Bosnia şi Slovacia. Cel mai mare număr de sucursale raportat la un milion de locuitori aparţine Poloniei, respectiv 353. Aceasta este urmată de Slovenia (346) şi de vecina noastră de la sud, Bulgaria (330).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite