Un fost subofiţer cere 500.000 de euro de la MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El a fost trecut în rezervă pentru că a participat la o spirală Misa Generalul-locotenent Mihai Palaghia, fostul comandat al Corpului 1 de Armată, generalul Eugen Bădălan, fostul şef

El a fost trecut în rezervă pentru că a participat la o spirală Misa

Generalul-locotenent Mihai Palaghia, fostul comandat al Corpului 1 de Armată, generalul Eugen Bădălan, fostul şef al Statului Major General, MApN şi Ministerul Finanţelor sunt chemaţi în judecată de un fost subofiţer, membru MISA, care le solicită daune morale în valoare de peste 500.000 de euro. Fostul plutonier Pavel Ivanov solicită judecătorilor să infirme ordinul prin care a fost trecut în rezervă şi repunerea în postul de sanitar-şef în cadrul cabinetului de medicină a muncii la Batalionul 300 Deservire a Corpului 1 Armată Teritorial "General Ioan Culcer". El mai solicită plata salariilor restante, pentru perioada cât a stat în rezervă, respectiv mai 2004-octombrie 2006, aproape 400 milioane de lei, plata concediilor şi a altor drepturi care i-ar fi revenit în acest interval. Fostul subofiţer susţine că motivul real pentru care a fost dat afară a fost faptul că era simpatizant MISA şi că era de notorietate că practica yoga.

Participant la mitingul pro-Grieg

Necazurile lui Ivanov au început pe 1 aprilie 2004, când a participat, în plin scandal mediatic "Gregorian Bivolaru", la o manifestaţie MISA, unde a scandat "Fără violenţă". Prins de jandarmi, împreună cu alţi manifestanţi, asupra lui s-au găsit mai multe legitimaţii de cursuri organizate de MISA, a primit o amendă de 5 milioane de lei pentru tulburarea liniştii publice. Conducerea unităţii s-a sesizat din oficiu, iar cazul "subofiţerului yogin" a ajuns pe masa ofiţerilor Consiliului de Onoare al unităţii. Ulterior, a fost sesizat Consiliul de Judecată de pe lângă Corpul 1 Armată. Instanţa militară a decis, pe 16 aprilie 2004, trecerea în rezervă pentru abatere disciplinară gravă. Două săptămâni mai târziu, Eugen Bădălan a semnat ordinul de trecere în rezervă. Pavel Ivanov a contat amenda dată de jandarmi, iar după ce a câştigat în instanţă s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În iunie 2005, Colegiul Director al CNCD a apreciat că "trecerea în rezervă, pe motivele reţinute în hotărâre, constituie fapte de discriminare", sancţionând cu avertisment SMG.

Palaghia: "A încălcat statutul militar "

Generalul-locotenent (r) Mihai Palaghia (foto), trecut în rezervă din septembrie 2006, a respins în totalitate, într-o cerere depusă la dosarul din instanţă, acuzaţiile aduse de fostul subordonat. "Participarea subofiţerului la miting este certă şi dovedită de reţinerea sa în urma violenţelor adresate, iar anularea în instanţă a procesului-verbal de contravenţie nu-l scuteşte de sancţiunea militară", arată generalul. El explică judecătorilor că Pavel Ivanov trebuia, potrivit ordinului de zi pe unitate, să participe pe 1 aprilie 2004 la o misiune pe poligonul Căţelu. Prin lipsa lui din misiune, el ar fi încălcat jurământul militar şi mai multe regulamente interne. De altfel, generalul a explicat că subordonatul său a fost sfătuit de superiorul direct, "din spirit de camaraderie", să nu participe la manifestaţii sau demonstraţii. "Din 1995 şi până în 2004, subofiţerul a încălcat în mod repetat articolul 29, litera g (n.a.: participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune), din Legea privind statutul cadrelor militare şi jurământul militar prin participarea la procesiunea MISA (Spirala Yang)", mai susţine Mihai Palaghia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite