Cum au ajuns subiectele şi baremele de corectare la ziarul Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrucât, din experienţa din anii trecuţi, ştiam că delegaţii din judeţele îndepărtate (cum ar fi Cluj, Botoşani, Maramureş) vin de vinerea seara la Bucureşti, i s-a cerut reporterului

Întrucât, din experienţa din anii trecuţi, ştiam că delegaţii din judeţele îndepărtate (cum ar fi Cluj, Botoşani, Maramureş) vin de vinerea seara la Bucureşti, i s-a cerut reporterului Florin Pupăză să spună că reprezintă judeţul Dâmboviţa, un judeţ apropiat de Bucureşti şi de unde persoanele abilitate să ia subiectele vin, de regulă, sâmbătă dimineaţa. Ziaristului i s-a spus că există posibilitatea să ajungă în faţa reprezentanţilor Comisiei Naţionale şi să i se spună că Dâmboviţa a ridicat deja subiectele. De asemenea, în cazul în care ziaristului i s-ar fi cerut actul de identitate sau delegaţia nominală, acesta urma să spună că le-a uitat la maşină. Ziarul Adevărul nu a ştiut nici cine trebuie să ridice subiectele de la Dâmboviţa şi nici când ar fi urmat să sosească la Bucureşti delegaţii de la Dâmboviţa. A fost să fie!
Sâmbătă, 17 iunie
* Ora 10.00 - Ajungem în faţa sediului Ministerului Educaţiei. Câţiva membri ai comisiilor judeţene au ridicat deja subiectele pentru testele naţionale şi le aşază în portbagajele maşinilor.
* Ora 10.12 - Jurnalistul Florin Pupăză se îndreaptă către poarta Ministerului Educaţiei. Îi spune portarului că trebuie să meargă la comisia care distribuie subiectele pentru testele naţionale. Portarul îl îndrumă să intre la Serviciul Naţional de Examinare şi Evaluare (SNEE), clădire aflată în curtea MEdC. Nu i se cere actul de identitate sau delegaţia nominală.
* Ora 10.14 - Jurnalistul intră în clădirea SNEE. Nici aici nu este legitimat. Se îndreaptă către una dintre încăperile cu subiecte. Spune că vine din partea Inspectoratului şcolar Dâmboviţa. I se înmânează 40 de plicuri cu subiecte şi bareme de corectare şi de această dată fără a fi legitimat sau a i se cere delegaţia nominală.
* Ora 10.25 - Ziaristul părăseşte clădirea. Trece din nou de portar, cu subiectele în braţe, fără a fi oprit şi îşi informează şefii.
* Ora 10.26 - Conducerea editorială a ziarului pleacă spre sediul Ministerului Educaţiei.
* Ora 10.27 - Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, este rugat să vină la minister pentru a i se prezenta neglijenţa subordonaţilor săi. Ministrul spune că e la Cluj, dar că va lua legătura cu doamna Paloma Petrescu.
* Ora 10.35 - şeful Departamentului Învăţământ îi dă detalii, prin telefon, ministrului Hărdău în legătură cu neglijenţa Comisiei Naţionale. Prima reacţie a ministrului: "Ce poantă bună!"
* Ora 10.45 - Ziariştii de la Adevărul intră pe poarta Secţiei 3 de Poliţie, cu tot cu subiecte. Ofiţerii de serviciu şi-au alertat superiorii.
* Ora 10.55 - Directorul Serviciului Naţional de Evaluare intră singur în curtea Poliţiei, ia la rost ziariştii de la Adevărul, iar după un minut pleacă fără a da vreo declaraţie.
* Ora 11.00 - Ziaristul Florin Pupăză îi povesteşte agentului-şef principal Marcel Mateescu filmul evenimentelor.
* Ora 11.15 - Paloma Petrescu, însoţită de un grup de consilieri, vine la Poliţie şi sesizează dispariţia plicurilor.
* Ora 11.30-12.00 - La sediul Poliţiei sosesc reprezentanţi ai mass-media. Paloma Petrescu acuză ziarul Adevărul că a sustras subiectele şi speră să fie pedepsiţi vinovaţii. Ziariştii de la Adevărul predau la Poliţie plicurile.
* Ora 12.00-13.00 - Cristian Ciocan, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, anunţă că se va face o anchetă, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, urmând ca Parchetul să pronunţe o sentinţă. Ministrul Mihail Hărdău mulţumeşte ziarului Adevărul pentru că a demascat slăbiciunile sistemului şi asigură elevii de clasa a VIII-a că testele naţionale se vor desfăşura normal, fiind înlocuite subiectele.
* Ora 14.00 - Paloma Petrescu afirmă că ea nu a spus că ziariştii au sustras subiectele şi precizează că subordonaţii domniei sale au dat dovadă de neglijenţă.
* Ora 15.00 - După ce, iniţial, declară că l-a legitimat pe ziarist, portarul Ministerului Educaţiei spune că "au venit foarte multe persoane, unele au fost legitimate, altele nu. S-ar putea să nu-i fi cerut delegaţia, de ce nu i-au cerut-o dinăuntru? Eu apăr clădirea MEdC, nu am treabă cu SNEE".
* Ora 16.00-19.00 - Secretarul de stat Paloma Petrescu, directorul Serviciului Naţional de Examinare şi Evaluare, Adrian Stoica, şi purtătorul de cuvânt al MEdC, Mircea Mureşan, dau declaraţii ziariştilor în faţa Ministerului Educaţiei.
* Ora 20.00 - Conferinţă de presă. Conducerea MEdC apreciază situaţia ca fiind extrem de gravă, motiv pentru care anunţă că a demarat imediat o anchetă administrativă, în paralel cu sesizarea organelor de poliţie. Ministrul Mihail Hărdău decide eliberarea din funcţie a directorului SNEE, Adrian Stoica.
* Ora 21.30 - Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu anunţă la postul naţional de televiziune că îl va demite pe secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar Paloma Petrescu şi îi cere ministrului să preia personal toată problematica examenelor din această perioadă a anului. Paloma Petrescu declară că nu a fost informată de decizia premierului. Adrian Stoica spune că nu comentează decizia care s-a luat în cazul său.

Florin Pupăză:
"Am simţit că mi-a fugit pământul de sub picioare"
"Cel mai mare atu al meu a fost că intram pentru prima oară în ograda MEdC. Nu ştiam nici măcar pe unde să intru. Am ajuns la poartă şi am spus că merg la subiecte, iar portarul, spre surprinderea mea, chiar m-a îndrumat către clădirea SNEE, unde se înmânau subiectele. Am crezut că nu voi ajunge decât până la uşă, unde îmi vor cere delegaţia, dar, surprinzător, nimeni nu m-a întrebat nimic, nici măcar doamna de la masa din hol, care reprezenta al doilea filtru şi pe lângă care am trecut de trei ori, şi am stat prima oară la coada de la biroul din faţa dânsei. Am crezut că există liste cu nume şi am ieşit în curte să mă gândesc ce fac, după care mi-am făcut curaj şi am intrat din nou, am trecut din nou fără probleme pe lângă cel de-al doilea filtru şi m-am dus ţintă la unul dintre birouri, unde am fost întrebat de unde sunt. Am răspuns că din Dâmboviţa, după care mă aşteptam să mi se ceară delegaţia sau buletinul. Doamna de la birou mi-a dat cele 32 de subiecte şi 8 bareme pentru istorie, m-a întrebat cum mă cheamă şi m-a pus să semnez. Când m-am văzut cu subiectele în mână, am simţit că mi-a fugit pământul de sub picioare. Nimeni nu se aştepta să meargă totul aşa de uşor. Am crezut că totuşi mă vor opri în curte sau la poartă să mă ia la întrebări, dar, cu subiectele sub braţ, am spus Bună ziua portarului şi am ieşit dincolo de instituţie".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite