UE: 30 milioane de persoane sunt subalimentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE: 30 milioane de persoane sunt subalimentate
UE: 30 milioane de persoane sunt subalimentate

În Uniunea Europeană (UE) există 30 milioane persoane subalimentate. Acest aspect generează costuri anuale de 170 miliarde euro pentru statele membre. Semnalul de alarmă a fost tras de experţii europeni în nutriţie, în cadrul unui congres ce se desfăşoară în aceste zile la Viena.

Costurile generate de subalimentare sunt "de trei ori mai mari" decât cele cauzate de obezitate, arată datele centralizate de specialişti.

"Este un fenomen subestimat. Datele UE arată că între 5% şi 15% din populaţia totală, 40% dintre pacienţii spitalelor şi 60% dintre cei din azilurile de bătrâni sunt subalimentaţi sau în pericol de subalimentare", a explicat Cornel Sieber, şeful institutului de biomedicină a Universităţii Erlangen, din Germania.

Potrivit unui amplu studiu, 60% dintre pacienţii din spitale nu mâncau ce se servea la prânz, 43% dintre ei spunând că nu le era foame. Dintre aceştia doar 25% primeau hrana prin perfuzie.

Nutriţioniştii avertizează că o alimentaţie deficitară are impact negativ asupra sănătăţii, prin apariţia de complicaţii, care pot duce chiar la deces. Procentul mortalităţii era de două ori mai mare decât media în cazul persoanelor subalimentate din azilurile de bătrâni.

"Trebuie făcute sistematic bilanţuri asupra alimentaţiei la intrarea în spital sau într-un azil de bătrâni, iar când se descoperă cazuri de subalimentare trebuie să intervină nutriţionişti. Aceste bilanţuri ar trebui să devină la fel de obişnuite precum luarea temperaturii sau măsurarea tensiunii arteriale", a propus profesorul austriac Michael Hiesmayr, citat de AFP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite