Studiu: Mai mult de jumătate din produsele de tip margarină de pe piaţă conţin minimum cinci E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi la casele de marcat
Cozi la casele de marcat

Cele mai multe E-uri - opt -  are margarina Promienna gold, urmată de Wiesana zi de zi şi Wiesana light cu câte şapte, Rama yoghurt şi Delma sandviş cu câte şase, Becel, Unirea, Carrefour, Clever, Frushtuck – bună dimineaţa, cu câte cinci. Cele mai puţine E-uri, repectiv trei, are margarina Unlar – cremă cu unt şi Promienna – grăsime vegetală tartinabilă.

Consumul repetat de margarină dăunează grav sănătăţii, arată un studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, revista InfoCons şi Facultatea de Alimentaţie şi Turism din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Studiul a fost făcut exclusiv pe baza citirii etichetelor acestor produse.

VEZI AICI STUDIUL

Margarina reprezintă un amestec de grăsimi greu de transformat de organism în energie.  Cele mai multe mărci de pe piaţă conţin E-uri, unele dintre ele cu efecte nefaste asupra organismului: E 100 – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei, E 160b – colorant sintetic obţinut din organisme modificate genetic,  E 202 – conservant sintetic care poate provoca tulburări digestive grave,  E 476 – emulgator sintetic cu efect toxic moderat, poate provoca alergii. 

InfoCons a realizat un studiu comparativ pe etichete pentru a informa consumatorul  asupra produselor pe care le cumpără.  Cercetarea a relevat că nu există produs de acest tip care să nu conţină E-uri.


Astfel,  din 25 de produse de tip margarină, 52% conţin minimum cinci E-uri, 4% conţin maximul de opt E-uri, iar 16% conţin minimum trei E-uri.
Studiul a fost realizat în perioada 16 noiembrie – 9 decembrie 2011. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite