Cum a stricat Adevărul weekendul preşedintelui României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două interviuri, acordate de preşedintele Traian Băsescu, în ziarele Adevărul şi "Evenimentul zilei", referitoare la faptul că nu se ştie pe mâna cui a încăput petrolul românesc, sunt

Cele două interviuri, acordate de preşedintele Traian Băsescu, în ziarele Adevărul şi "Evenimentul zilei", referitoare la faptul că nu se ştie pe mâna cui a încăput petrolul românesc, sunt o premieră pentru istoria presei autohtone. "Performanţa" Cotroceniului, de a publica un material de presă în două cotidiene distincte, în aceeaşi zi, derivă dintr-o gravă eroare a oamenilor preşedintelui. Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei şi om de bază al lui Traian Băsescu, în angrenajul său de imagine, a făcut marea gafă de a confunda ziariştii care băteau la poarta Cotrocenilor, pentru interviu, aducându-l pe preşedinte în faţa reprezentanţilor unui cotidian neagreat de el, fapt cunoscut de mass-media. Adevărul vă prezintă, în cele ce urmează, firul evenimentelor de la momentul solicitării interviului şi până la apariţia acestuia pe piaţă, dar şi modul "original" în care a acţionat instituţia prezidenţială pentru a salva aparenţele. S-a ajuns chiar în situaţia în care însuşi preşedintele să-şi petreacă ziua de duminică, cea înainte de apariţia materialului de presă, la birou, făcând corecturi pe propriile răspunsuri, pe care a încercat, prin purtătorul său de cuvânt, să ni le propună pentru forma finală a interviului.

După-amiaza zilei de vineri, 17 noiembrie. Adriana Săftoiu este contactată telefonic de Adriana Halpert, care precizează că este jurnalistă la ziarul Adevărul, pentru a-i solicita un interviu preşedintelui, pe tema contractului de privatizare a Petrom şi privatizarea societăţilor de distribuţie a energiei, subiecte ce urmau să fie analizate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a ţării (CSAT), convocată de Traian Băsescu, în timpul vizitei oficiale din Libia, pentru ziua de 22 noiembrie. Adriana Săftoiu ne comunică faptul că va încerca să obţină acordul şefului său, dar nu ne promite că acesta va vorbi înainte de CSAT.

Luni, 20 noiembrie.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ne anunţă că Traian Băsescu este de acord cu interviul, dar după şedinţa CSAT, rămânând să mai luăm legătura joi dimineaţă.

Joi, 23 noiembrie. În jurul prânzului, suntem contactaţi de Adriana Săftoiu, prin intermediul şefei sale de cabinet, care ne anunţă că şeful statului ne aşteaptă la interviu a doua zi, la ora 12.30. Uşurinţa obţinerii acestui interviu a surprins întreaga redacţie, ţinând cont de faptul că ziarul Adevărul i-a stat în gât tot timpul lui Traian Băsescu.
Vineri, 24 noiembrie. Ne prezentăm la poarta preşedinţiei cu aproximativ o oră înainte, ştiind că filtrele şi controalele SPP-ului durează ceva timp. La prezentarea actelor de identitate, ofiţerul de serviciu ne-a întrebat dacă suntem de la "Capital", pentru că aşa primise informaţii de la cabinetul Adrianei Săftoiu. Surprinşi de confuzia creată, i-am făcut precizarea că suntem de la Adevărul, confirmând acest lucru cu legitimaţiile de serviciu. Am fost conduşi în Salonul Albastru, unde, de regulă, preşedintele acordă interviuri. Au durat zece minute până la sosirea lui Traian Băsescu, timp în care ne-am familiarizat cu rigorile protocolului cerut în astfel de situaţii.
Băsescu şi-a făcut apariţia zâmbind în nota-i cunoscută, însoţit fiind de Adriana Săftoiu. Încă o surpriză pentru noi. Preşedintele era îmbrăcat casual, într-o cămaşă cadrilată, cu mânecile parţial suflecate, într-un pantalon bej şi pantofi asortaţi. L-a atenţionat de la bun început pe colegul nostru fotoreporter că nu-i permite să-l fotografieze.
Punem prima întrebare. Interviul pare să curgă normal până se iscă prima controversă pe tema respectării principiilor economiei de piaţă. Preşedintele, iritat că este contrazis, a încercat să ne dea poveţe: "Dvs, cei de la revista
Capital
puteţi" Suntem uluiţi: preşedintele nu ştie cu ce ziar stă de vorbă. Încercăm să-l oprim din expunere, pentru a-i sesiza confuzia, dar ne e foarte greu Într-un final reuşim să-l oprim: "Este o neclaritate. Noi nu suntem de la revista
Capital
, suntem de la Adevărul" Preşedintelui îi pică faţa. Adriana Săftoiu, simţind momentul penibil, începe să se agite pe fotoliul din stânga lui Băsescu şi intervine. Începe un dialog al surzilor legat de apartenenţa media a Adrianei Halpert, despre care purtătorul de cuvânt credea că reprezintă revista "Capital". Transformat în spectator, Traian Băsescu, vădit nervos, cu capul aplecat în pământ, se adresează dur consilierei lui: "Eu cui dau interviul ăsta?"
Ne aflam la mijlocul interviului. Pentru câteva secunde am crezut că preşedintele se va ridica şi va părasi salonul. Era extrem de nervos. Realiza în momentul acela cărui ziar de fapt făcea marile dezvăluiri în legătură cu privatizarea Petrom. Conştient fiind de gafa Adrianei Săftoiu, a preferat să continue interviul cu Adevărul, inserând maliţios, pe durata discuţiei ce a urmat, atacuri de genul: "În ziua de astăzi, este foarte greu să distingi, când ai un ziarist în faţă, interesele cui le reprezintă".
Băsescu se desparte de noi, fără a mai afişa zâmbetul cu care ne-a întâmpinat, părăsind salonul în grabă.

Ora 22,35, tot vineri, 24 noiembrie. Adriana Săftoiu o contactează telefonic pe Adriana Halpert, cerându-i lămuriri suplimentare în legătură cu destinaţia exactă a interviului: în paginile politice sau în cele financiare, recunoscând într-un final că vina îi aparţine 100% pentru situaţia creată în timpul interviului. Mai mult, a dezvăluit că a fost sunată de trei ziarişti care i-au reproşat "cum de Traian Băsescu dă interviu în ziarul lui Patriciu şi lor, nu!?". Ne-am întrebat ulterior cum au aflat, de vineri, ceilalţi colegi din presă de acest interviu? Anunţasem în ziarul de sâmbătă că pot citi, luni, un interviu cu Băsescu despre culisele CSAT. Dar, este puţin probabil ca aceştia să fi aflat de la emisiunile tv de "Revista presei", mai ales că acestea sunt la ore târzii, în noapte. În cadrul aceleiaşi discuţii telefonice, Adriana Săftoiu ne-a solicitat să-i prezentăm şi ei forma finală a interviului din Adevărul.

Duminică, 26 noiembrie. Am respectat doleanţa Adrianei Săftoi, deoarece, după ascultarea casetei cu interviul, ne-am dat seama că Traian Băsescu a fost destul de incoerent, repetând problematica acţionariatului OMV Austria, aproape de obsesie, fapt recunoscut chiar şi de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.
Însuşi preşedintele şi-a corectat, duminică, interviul, solicitându-ne pe e-mail că ce este însemnat cu albastru propune a se înlocui, iar ce este cu roşu să se şteargă.
Ceea ce am considerat că nu schimbă sensul declaraţiilor iniţiale din interviu, şi sunt mai mult intervenţii stilistice, am acceptat. Ceea ce ne-a cerut să ştergem, nu am şters.

Luni, 27 noiembrie. Dimineaţă am constatat cu stupoare că şi "Evenimentul zilei" publica un interviu cu Traian Băsescu pe aceeaşi temă, prezentată în Adevărul

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite