O nouă strategie NATO pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite vor ca aliaţii lor să-şi sporească eforturile militare Miniştrii de externe ai statelor membre NATO, reuniţi ieri, la Bruxelles, au început discuţiile pe marginea

Statele Unite vor ca aliaţii lor să-şi sporească eforturile militare

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO, reuniţi ieri, la Bruxelles, au început discuţiile pe marginea propunerii americane de a intensifica întreaga campanie militară din Afganistan, înaintea unei aşteptate ofensive a opoziţiei talibane.

Statele Unite au promis alocarea unor fonduri suplimentare de peste 10 miliarde de dolari şi prelungirea misiunii contingentului american de 32.000 de militari cu încă patru luni. După ce a făcut această ofertă, secretarul de stat Condoleezza Rice a cerut, ieri, şi celorlalte state membre NATO să-şi sporească eforturile în Afganistan. Corespondentul BBC la Bruxelles, Rob Watson, comenta aseară că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că interesul pentru Afganistan ar putea dispărea fără o implicare internaţională sporită. În plus, americanii vor să le arate aliaţilor din NATO că Statele Unite nu abandonează Afganistanul, în pofida dificultăţilor din Irak.

Un lider taliban "de frunte" a fost ucis

Una dintre informaţiile surpriză prezentate de doamna Rice a fost vestea că unul dintre comandanţii de frunte ai mişcării talibane, precum şi mai mulţi adjuncţi ai săi ar fi fost ucişi în provincia Helmand, din sudul Afganistanului. Numele lor nu au fost însă prezentate la conferinţa de presă. Americanii au insistat pe faptul că noua strategie prevede ajutoare financiare importante. Banii trimişi de Washington vor fi alocaţi reconstrucţiei, pregătirii noii armate afgane şi atragerii populaţiei locale în lupta împotriva talibanilor. Generalul britanic David Richards, comandantul trupelor NATO din Afganistan, a spus că are nevoie de tot sprijinul, pentru că, în această primăvară, agenţii spun că va avea loc o puternică ofensivă talibană.

Europenii dau bani pentru asistenţă

Uniunea Europeană a promis un ajutor de 600 milioane de euro, care vor fi folosite pentru sănătate, justiţie şi dezvoltarea zonelor rurale. Cercetătorii europeni îi vor învăţa pe afgani să cultive plante comestibile adaptate la condiţiile de mediu arid, mult mai necesare traiului de zi cu zi decât macii pentru opiu, care sunt cultivaţi în prezent. Europenii au mai promis că vor efectua cursuri de antrenament pentru poliţia afgană, dar ezită - deocamdată - să promită trimiterea de trupe suplimentare. Reţinerea vine mai ales din partea Marii Britanii, presa insulară fiind deosebit de vehementă împotriva politicii "anarhice din Afganistan". Analiştii spun că, în spatele uşilor închise, negocierile privind soarta afganilor sunt dificile, dar există o certă determinare pentru soluţionarea acestui conflict.

Contingentul românesc are 841 de militari

Cei 841 de militari români dislocaţi în Afganistan fac parte din două misiuni internaţionale majore: ISAF şi Enduring Freedom. La Forţa Internaţională de Asistenţă în Securitate participă 460 de soldaţi din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", campaţi în Qalat, 193 de militari ai Batalionului 26 Infanterie, cu baza la Kandahar, 25 de specialişti de la Detaşamentului Informaţii, la Kabul, şi 3 medici la Konduz. În cadrul programului Enduring Freedom, 46 de militari, alături de ofiţeri şi subofiţeri, contribuie la instruirea armatei afgane, în Kabul, iar 30 de soldaţi din Detaşamentul de Informaţii se află în Farah.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite