Se strânge laţul în jurul Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul va lansa o campanie de izolare economică a Iranului şi de sensibilizare a opiniei publice mondiale în vederea unui acţiuni militare menite să paralizeze sau să întârzie programul

Israelul va lansa o campanie de izolare economică a Iranului şi de sensibilizare a opiniei publice mondiale în vederea unui acţiuni militare menite să paralizeze sau să întârzie programul Teheranului de îmbogăţire a uraniului, scrie "The Guardian".

Israelul va face demersuri pentru a determina responsabilii fondurilor de pensii din SUA să stopeze investiţiile în circa 70 de companii care au relaţii comerciale directe cu Iranul, dar şi pentru suspendarea accesului Teheranului la valută prin intermediul băncilor internaţionale, implicate în comerţul cu petrol. Scopul este izolarea Teheranului de pieţele internaţionale în cadrul unei campanii similare celei îndreptate împotriva Africii de Sud în timpul apartheidului. Mai mult, premierul israelian, Ehud Olmert, a avertizat că ţara sa este pregătită să recurgă la forţă pentru a împiedica Teheranul să obţină arma nucleară. Oficialii militari israelieni au atras atenţia că Israelul, acţionând singur sau în colaborare cu SUA, ar putea lansa atacuri militare asupra Iranului înainte de sfârşitul acestui an.

Secretarul Consiliului de discernământ iranian, Mohsen Rezai, a declarat că Washingtonul se pregăteşte să provoace o revoltă în Iran şi că o confruntare între cele două ţări este "inevitabilă". "America va exploata blocada împotriva Iranului pentru a provoca o revoltă a iranienilor contra Revoluţiei. SUA vor susţine mişcările ostile Iranului, va desfăşura operaţiuni în interiorul ţării şi va face propagandă pentru un război confesional", a subliniat el.

Ahmadinejad, contestat şi acasă

Se pregăteşte şi tragerea la răspundere în faţa instanţelor internaţionale a preşedintele Ahmadinejad pentru negarea Holocaustului şi pentru că a declarat că Israelul ar trebui şters de pe hartă. Procesul va fi intentat pe baza Convenţiei ONU privind prevenirea şi pedepsirea genocidului, adoptată în anul 1948, care sancţionează "incitarea directă şi publică la genocid". În ultimele săptămâni, numeroase voci din rândul reformatorilor, dar şi din tabăra conservatoare din Iran, au criticat politica de confruntare a lui Ahmadinejad, avertizând faţă de sancţiunile dure adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. Cotidianul conservator "Jomhouri Eslami" i-a cerut chiar preşedintelui să înceteze să evoce la orice pas problema nucleară. Parlamentarii i-au reproşat şefului statului că ar trebui să se preocupe mai mult de situaţia economică din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite